Segítő állataink

2021.08.17. 19:30

Gyógyító terápia a simogatásuk

A Dél-Amerikából származó alpakák a testet és a lelket is gondozzák.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Először volt alpakasimogatás Miskolcon, a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságban.

Családokat vonzott

„Az alpaka mostanában egy népszerű állat, és az, hogy itt meg lehet simogatni, az rengeteg kisgyermekes családot vonzott ide” – mondta Farkas Orsolya. A „Maminbaba” csoport tagjaival együtt érkeztek, ide szervezték aktuális kirándulásukat – tette hozzá az édesanya. Orsolya 18 hónapos kislánya, Lilien szereti az állatokat, szívesen simogatja őket, bár a kutya a nagy kedvenc, ezúttal az alpaka is elvarázsolta.

Eddig még nem került ilyen közelségbe alpakához, nagyon puha a szőre, és kedves állat – mondta Vasas Balázs. A kisfiú hozzátette, azt is tudja, hogy azok is simogathatják, akik allergiások, mert az alpaka bundája nem bántja őket, illetve sérült embereknek segítenek velük. A szervezők két hét múlva újra várják a látogatókat, és még további alkalmakra is gondoltak a jövőben, ahol barátkozhatnak majd a vendégek a majorság állataival.

Társas lény

„A Dél-Amerikában őshonos alpakák olyanok lelkét is megsimogatják, akik más állattól megijednének. Az alpakát párban érdemes tartani, mert társas lény, a majorságban jelenleg öt egyed van a nemrégiben született csikóval együtt. Ők valamennyien terápiás céllal kerültek ide Ausztriából” – mondta Erdélyi Sándor, az állattelep vezetője. Az állat meglehetősen selymes gyapját nyírják, de nem értékesítik, inkább hasznosítják, például kézműves tevékenységekhez, nemezeléshez. Egyébként pénzben kifejezve a báránynál tizenötször drágább az alpaka gyapjúja, tehát nagyon értékes – emelte ki a szakember.

Pónik, kecskék, tyúkok

A program során a vendégek az állatfarm többi lakóját is megismerhették, hiszen az alpakák mellett szamarak, lovak, pónik, kecskék, tyúkok és nyulak is vannak. Felfedezhették továbbá az interaktív játszóvárat, benne a régi vidéki élet használati tárgyaival, a kerti tavat, a szélkereket vagy az üvegházat.

(A borítóképen: Lélekápoló művelet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában