programsorozat

2021.08.16. 09:00

Elrajtolt a jótékony ügyet is szolgáló, jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál

A hagyományos sárospataki nyitó hangversennyel kezdetét vette az idei, immár harmincadik Zempléni Fesztivál pénteken.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A jubiláló rendezvény tavaly rekordnézőszámmal zárta a tíznapos programsorozatot. Turjányi Miklós fesztiváligazgató szerint mindez annak volt köszönhető, hogy 2020-ban talán a zempléni volt az egyetlen olyan fesztivál az országban, amelyet a pandémia ellenére szokásos, szinte korlátozások nélküli körülmények között lehetett megrendezni. Kiemelte: rendezvényeik többsége kisebb befogadóképességű helyszíneken, például templomokban, kamarakoncertek keretében zajlik, így nem volt és most sincs szükség különösebb óvintézkedésre.

Hozzátette: idén mérsékeltebb az érdeklődés, mivel a harmadik hullám több áldozatot követelt, sok családot komolyan érintett a járvány, így óvatosabbak az emberek. Pedig a rendezvényeik látogatásához ezúttal sem kell védettségi igazolvány vagy teszt, azok szabadon látogathatók. Mindegyik helyszín ülőhelyes, és nem is engednek be egy-egy programra több embert, mint ahány hely van a nézőtéren – magyarázta a fesztiváligazgató. Ezért arra kért mindenkit, hogy időben gondoskodjon a belépőjegyekről, és kövesse a programok alakulását az interneten, mert a kisebb befogadókapacitású helyszínek könnyen betelhetnek. Már most is vannak rendezvények, amelyekre nem lehet jegyet venni, de a Tokaji Fesztiválkatlanban meghirdetett eseményekre például még igen. Idén egy jótékony ügyet is támogat a Zempléni Fesztivál, mégpedig egy, majdan megyénkben szolgálatot teljesítő koraszülöttmentő jármű beszerzéséhez járul hozzá a jegybevétel felével, de legalább ötmillió forinttal.

Szélesedő összefogás

Az elmúlt esztendőben rég látott pezsgést hozott Sá­rospatakra a Zempléni Fesztivál. Aros János, a város polgármestere ezt reméli most is. Úgy értékelte: az idén kerek jubileumát ünneplő programsorozat körül évről évre nagyobb az össze­fogás a támogató vállal­kozások és az önkormányzatok részéről. Mint kiemelte, már az is nagy öröm, hogy egyáltalán létrejöhetett az idei rendezvény. Azt pedig külön szerencsének nevezte, hogy éppen a fesztivál kezdetének időszakában jelenthettek be több olyan fejlesztést, amely Sárospatakot és a térséget is kiemelten érinti. Ilyen a 37-es számú főút felújításának kezdete, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetem megalakulása.

A fesztivál nyitórendezvényén dr. Stumpf István, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, kormánybiztos is rövid beszédet mondott.

„A Zempléni Fesztivál működésének mozgatórugói azok a támogatások, amelyek különböző forrásokból adódnak össze. Az egyik leg­fontosabb támogató továbbra is a központi költségvetés, a pályázatok sikerén sok múlik minden esztendőben. Szerencsére a Zempléni Fesztivál már sokra tartott, minő­ségi rendezvényként ismert a döntéshozók körében, ezért azok végül pozitív elbí­rálásban részesültek” – közölte az Észak-Magyarországgal dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője.

(A borítóképen: Impozáns környezetet biztosított a nyitó hangversenynek a sárospataki vár udvara)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában