A jövő kiképzett és céltudatos őrei

2021.08.22. 18:30

Aura és testvérei a börtönben születtek

Szüleik a büntetés-végrehajtás szolgálatában állnak, így a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben jöttek a világra.

Forrás: BvOP

A büntetés-végrehajtás „kölyökkutya programjában” tenyésztett tíz hetes németjuhászok egyelőre játékos szemmel tekintenek a nagyvilágra, csakúgy, mint más hasonló életkorú társaik. Egy valami azonban megkülönbözteti őket: most bohókás cukipofák, de néhány hónap múlva kiképzett, céltudatos kutyusok lesznek, fontos szolgálati feladatokkal.

Szabó László bv. zászlós a pálhalmai kutyatelep vezetője készíti fel a kölyköket a börtönben való szolgálatra. Elmondása szerint a június 2-án született három szuka és három kan között már most van egy kiemelkedő képességű kutyus, aki Aura névre hallgat. Testvérei egyelőre sokkal játékosabbak, de ez érthető is, hiszen nagyon fiatalok még. Ettől függetlenül már most látni bennük az egyéniséget és szüleik vonásait.

AURA

A szülők komoly munkavonalú ebek, az anya – Angel – szlovák eredetű németjuhász, kábítószer kereső kutya, míg az apa – Loki – bicolor németjuhász és a járőr-nyomkövető területen jeleskedik.

Egyelőre csak alapképzést kapnak, amely során játékos feladatok keretében mérik fel a képességeiket, illetve fejlesztik ezeket. A kölykök négy hónapos korukig még biztosan együttmaradnak, viszont azután megkezdik a szétválasztást, hogy a tulajdonságaikhoz leginkább illő szakterületen (kábítószer kereső, nyomkövető vagy őr-járőr-elfogó) folytassák tovább a tanulást, végül vizsgát tegyenek.

Saját nevelés

Megtudtuk, már évek óta tervezték Pálhalmán, hogy saját szolgálati kutyákat neveljenek. A büntetés-végrehajtás 2017-ben indított kölyökkutya programjának köszönhetően ugyanis ma már biztosított a kiváló vérvonalú, magas képzettséggel bíró szolgálati eb-utánpótlás nevelése a hazai börtönökben.

Kiderült, hogy a saját tenyésztésnek van még egy speciális előnye: a kutyusok szó szerint beleszületnek ebbe a speciális munkakörbe, így a kiképzőknek nem kell a történetükből eredő problémákkal küzdeni és így hatékonyabb együttműködés érhető el az eb és kutyavezető gazdája között a jövőben. Továbbá az is hasznos, hogy így játékos feladatok között tudják a képességeiket zökkenőmentesen felmérni.
A szolgálati kutyák így a kutyavezetők hű társai a börtönök biztonságos működtetése érdekében végzett, felelősségteljes feladatok teljesítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában