szívbetegség

2021.08.29. 09:00

A SzívSN támogatói hálózatot kezdeményez

Miközben Magyarország a világ szívgyógyászatának élvonalában van mind az orvosi felkészültség, mind a technológiai, tudományos feltételek tekintetében, addig a halálozási statisztikáink sajnos siralmas képet mutatnak. Évente mintegy 60 ezer embert veszítünk el szív- és érrendszeri megbetegedések miatt, több áldozatot követelnek, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálokok együttesen. Óriási fejlődésen ment keresztül a szívgyógyászat az elmúlt évtizedekben. Ma már 20 szívkatéteres labor működik az országban, így lényegében az ország bármely pontjáról éjjel-nappal segítséget kaphat bárki. Ennek is köszönhető, hogy kevesebb mint felére csökkent az infarktus okozta halálozások száma, és öt évvel hosszabb élettartamra számíthatunk, mint a rendszerváltás idején. Az egyik legfőbb kihívás a betegedukációban van, hogy időben menjünk orvoshoz és tartsuk be az utasításokat.

Az orvosnak nincs ideje arra, hogy utánajárjon minden egyes páciensének. Éppen ezért fontos egy olyan segítő, támogató országos hálózat, ahol erre felkészített szakemberek fogják meg az érintettek kezét – mondta Bernáth-Lukács Zsuzsa, a SzívSN Országos Betegegyesület vezetője. Hazánk egyetlen, a szívbetegséggel élő páciensek érdekvédelmét képviselő betegegyesülete kétéves projektet indít. Célja, hogy a kardiológiai betegekért létrehozott betegprogram országos szintűvé váljon. Ehhez koordinátori hálózatot alakítanak ki hazánk 20 kardiológiai centrumában, alulról építkezve, a betegek összefogásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában