Kullancsbiztos tippek

2021.08.23. 14:00

A kullancsok kedvenc hónapja az augusztus

A vérszívók kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak. Kullancsbiztos tippek mindenkinek.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A kullancsok a nyári hónapok első számú közellenségeivé váltak, azonban kevesen gondolnák, hogy a legforróbb hetekben nyugalmi állapotban vannak – mutatott rá Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense – A jelenlegi forró, aszályos időszak nem kedvező számukra, így kisebb eséllyel találkozhatunk velük. Azonban az árnyas, sűrű, bozótos helyeken továbbra is számítani kell a megjelenésükre a nyári hónapokban, még ha alacsonyabb számban is. Gyakori jelenlétükkel azonban augusztus végén, a hőmérséklet csökkenésével kell számolni– fogalmazott a szakember.

Hozzátette: a kullancsok kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak. A hideget ellenben nagyon jól tolerálják. Érdekes tény, hogy akár a -20 fokos hideget is túlélik, a -10 fok körüli hőmérséklet pedig huzamosabb ideig sem zavarja őket.

Betegséget terjesztenek

– Talán kevesen tudják, hogy a fiatal egyedek ugyanúgy terjeszthetnek betegségeket, mint a kifejlett példányok, bár ezek mérete sokkal kisebb, így nehezebb őket észrevenni a bőrben. A kullancsok akkor szaporodnak el, ha kedvezőek számukra a környezeti feltételek és találkoznak gazdaszervezetekkel, hisz fejlődésükhöz vérre van szükség. A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek sorában sokunknak a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás jut eszébe, azonban ezeken kívül Európában tucatnyi fertőzést terjeszthetnek, ilyenek például a tibola, vagyis a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás vagy akár a tularémia (nyúlpestis) – sorolta Kovács Szilvia, aki tippeket is adott a kullancsok elleni védekezésre.

Zárt ruházat

– Kirándulások alkalmával érdemes megfelelő, zárt ruházatot viselni, a zoknit ráhúzni a nadrágra, a túra után pedig átvizsgálni a testünket, keresve az esetleges példányokat. Azonban nem csak öltözetünket tehetjük kullancsbiztossá. Kertünk védelme legalább ennyire fontos, hiszen a paraziták akár saját otthonunk udvarában is leselkedhetnek ránk. A kullancsok nagyon szeretik a dús aljnövényzetet, ezért gondoskodnunk kell a kertünkben található bokrok, gyep megfelelő ápolásáról. Amennyiben mégis parazitát látnánk a bőrünkbe fúródva, úgy érdemes minél gyorsabban eltávolítani az állatot. A bőrbe fúródott kullancsokat mielőbb el kell távolítani egy csipesz segítségével. Közvetlenül a bőr felett kell megfogni, és egy határozott mozdulattal eltávolítani. A különböző irányba való tekergetés felesleges, mert közben a testét igen könnyű véletlenül megszorítani. Azzal, hogy a kullancs testét gyötörjük, vagy netán valamilyen házi kencével, olajjal, egyebekkel kenegetjük, csak annyit érünk el, hogy a testünkbe bocsátja az esetlegesen a szervezetében található kórokozókat. Ha netán beszakad a szájszerve a bőrbe, az néhány nap után kifordul. Orvoshoz akkor kell fordulni, hogyha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén egybefüggő, nagy piros (akár kokárdára emlékeztető) folt jelenik meg. Ez a Lyme-kór jellemző tünete, ami azonban nem minden esetben alakul ki – tájékoztatott a szakember.

Kezelni kell

Fontos tudni, hogy a kullancsok által terjesztett Lyme-kór az esetek túlnyomó többségében jóindulatú, sokszor magától is gyógyuló betegség, csak néha progresszív lefolyású. A beteg sorsa nagyban függ az első ellátó orvostól, aminek fő oka, hogy a diagnózis felállítása sokszor még ma is bizonytalan, és gyakori a helytelen gyógyszerhasználat is. A halálos kimenet Lyme-kór esetében nagyon ritka, de a fertőzés idültté válhat, ritkán évtizedekig is eltarthat, súlyossága ebből adódik.

A Lyme-kór típusos bőrtünetét mutató betegeket minden további vizsgálat (beleértve a szerológiai vizsgálatokat is) nélkül kezelni kell, ha viszont a klinikai kép nem egyértelmű, nem szabad belevágni egy antibiotikumkúrába. Erre mindig figyelni kell, mert az indokolatlanul adott antibiotikum súlyos károkat okozhat.

Nagy, piros folt

Olyan embereket kérdeztünk meg „kullancsélményeikről”, akik gyakran kirándulnak. Mindannyian azt mondták, hogy ismerik a védekezés szabályait, de ennek ellenére elkerülhetetlen, hogy egy-egy nyári időszak alkalmával ne találnának magukon vérszívót. Tamás, aki kérte, hogy teljes nevét ne írjuk meg, egyszer fertőzött kullancsot „szedett össze”. A kirándulás után pár nappal már látszott a combján a hatalmas, piros köralakú folt. Rögtön gondolta, hogy ez a Lyme-kór jele. Így is volt, az orvos antibiotikumkúrát írt föl neki.

Antal is gyakran kirándul. Ő még tavasszal talált a vállában egy kullancsot, de érdekes módon a piros folt, ami nem is köralakú volt, csak hónapokkal később jelentkezett. Egyelőre orvosi vizsgálatra vár, de fél, hogy esetleg túl későn fedezték fel esetében a Lyme-kórt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában