évgyűrűk

2021.08.28. 07:00

A járvány alatt segítettek

Kitüntetéssel ismerték el a Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány járvány idején végzett szolgálatát.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Idén ünnepli húsz­éves jubileumát az országos Otthon Segítünk Alapítvány, amelynek küldetése a gyermekes családok működésének támogatása önkéntes segítséggel. Miskolcon ezt a munkát nagyobbrészt idősebb hölgyek végzik, akik maguk is szülők. A saját unokáik már vagy kirepültek, vagy valamiért nem született unokájuk, ezért szívesen vigyáznak más családok kisgyermekeire. A Miskolci Otthon Segítünk Alapítványt pedig a járvány alatt végzett társadalmi segítségnyújtásáért díjazták augusztus 19-én, a miskolci városházán.

Rátermett önkéntesek

– A Nagycsaládosok Országos Egyesülete hozta létre 2001-ben az Otthon Segítünk Alapítványt, amely arra törekszik, hogy minden nagyobb városban legyen fiókszervezete. Mi tizenegy évvel később, 2012-ben tudtuk bejegyezni a Miskolci Otthon Segítünk Alapítványt mint önálló szervezetet – emlékezett Oláhné Lajtos Julianna, a szervezet helyi koordinátora. – A hozzánk legközelebbi városi szervezet Tiszavasváriban működik. Fennállásunk óta 67 családban 110 gyermekkel foglalkoztunk, és egyre több egyedülálló édesanya fordul hozzánk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy minden évben megtartottuk tizenkét hetes önkéntes képzésünket felnőttképzési rendszerben, még a pandémia alatt is. Már körülbelül 50 fő végzett nálunk, és ebből 22-en aktívak. Ők a tevékenységük megkezdése előtt azt is vállalták, hogy családlátogatásra elmenjünk hozzájuk.

A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány a járványhelyzet idejére sem függesztette föl a tevékenységét.

– Mi a karanténidőszakban is jártunk ki családokhoz, amíg lehetett. Önkénteseink akkor sem széledtek szét, amikor bezártak bennünket, mert örülnek neki, hogy ehhez a közösséghez tartoznak. A budapesti központ pedig telefonos ügyeleti számot működtetett kisgyermekes családok számára. A telefonos ügyelőknek képzést indítottak, ahol a segítő beszélgetés alapjait tanították meg. Ebbe a szolgálatba a mi csoportunkból 6 fő kapcsolódott be, összesen 434 órában. Eközben sok hasznos információt osztottunk meg a honlapunkon.

– Nyáron két alkalommal lehetett velünk találkozni a Lovagi Tornák Terén a GasztroPlaccon, egyszer Miskolctapolcán, részt vettünk a MESZEGYI táborában, és bemutatkoztunk a miskolci Rónai Ferenc Tagiskolában. A következő önkéntes képzésünket szeptemberben fogjuk meghirdetni. Általában ősszel gyakrabban keresnek bennünket, főleg azok, ahol több gyermek is van. Jellemzően a kisebb testvérekre kérnek felügyeletet, amíg a nagyobb gyermekkel tanulnak a szülők. Jelenleg hat családhoz járunk ki, ezek közül több helyen ikreket nevelnek. Az országos szervezet áprilisban szerette volna megünnepelni Budapesten a húszéves jubileumot a helyi koordinátorok részvételével, de el kellett halasztani októberre – számolt be Oláhné Lajtos Julianna.

(A borítóképen: Önkéntesek egy csoportja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában