versenygalambokkal foglalkozó baráti társaság

2021.07.13. 09:00

Tippleres születésnap

Jubileumot ünnepel a versenygalambokkal foglalkozó baráti társaság.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Tízéves születésnapját ünnepli július 17-én a Hungarian Flying Tippler Club (HFTC), amely versenygalamb-tenyésztéssel és a madarak felkészítésével foglalkozik. Vezetőjük, a partiumi származású Kádár Pál Ovidiu Miskolcról szervezi a klub életét és népszerűsíti a sportot. A társaság egyedülállóként foglalkozik Magyarországon az angol tippler galambbal.

Nyitott születésnap

– Azért hoztuk létre 2011-ben a klubunkat, hogy hazánkban népszerűsítsük ezt a fantasztikus teljesítményekre képes röpgalambot, és az eredeti angliai standard alapján versenyezzünk vele – emelte ki Kádár Pál. – Többéves munkánk eredménye, hogy mostanra nemzetközi elismertségre tettünk szert. A szombati születésnapi összejövetelünket Gyömrőn, a Boglárka közben tartjuk, egyik tagunk kertjében. A legaktívabb tagjainkat jutalmazzuk. A találkozóra az érdeklődőket is várjuk. További információ a Hungarian Flying Tippler Club nyilvános Facebook-csoportjában kérhető.

Jó állóképessége, erős izomzata, magas szintű intelligenciája és szép kiállása miatt válhatott versenygalambbá a tippler.

– A tippler galambot már a fáraók is szívesen tartották Egyiptomban. Európába Indiából került be a britek révén. Kezdetben magányosan nevelték. Később alakították ki tenyésztés révén, hogy csapatokba verődjön. Jellemző rá, hogy súlyra könnyebb, és kevesebbet eszik, mint a házigalamb. A fiókák már nyolchetes korukban 7-8 órát képesek egyhuzamban repülni. A felnőttek akár 23 órát is a levegőben maradnak, még viharban és nagy esőben is. A versenyeken a 10 óra a minimum, ahol a repülési magasságot is díjazzák, és a kiküldött 24 galambból legalább 18-nak vissza kell térnie. Jelenleg koszovói tenyésztők a világcsúcstartók, 24 óra 32 percet repültek a galambjaik. A fiatal és idős galamboknak külön versenyt szoktak rendezni. Ezenkívül létezik még Long Day, ami egész napos verseny, és a Heinz Kaupschäfer-emlékverseny a sport alapítója után – sorolta a tenyésztő.

A nemzetközi kapcsolatokra szert tett klubba az egész országból 18 tag csatlakozott.

– Március 15-én volt az utolsó összejövetelünk Gyömrőn. A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségébe (MGKSZ) is beléptünk. A pandémia alatt sajnos nem tudtunk találkozni, és a versenyeket is felfüggesztettük. Versenyzésre valószínűleg már csak a jövő évben lesz lehetőségünk. Ebben az időszakban sokat leveleztünk, és logónkkal pecsét, zászló, póló, hűtőmágnes és toll is készült. A visszavonultságban egy kiadványon kezdtem dolgozni, amely az angoltippler-sport történetéről és elterjedéséről fog szólni – osztotta meg a klubvezető.

(A borítóképen: Kádár Pál klubvezető, két tippler galambbal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában