kávéfogyasztás

2021.07.01. 17:30

Szívesen isszuk a kávét

Az eszpresszó a legnépszerűbb kávétípus hazánkban – derült ki egy felmérésből.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatásában több mint 2721-en vettek részt, közülük 2000-en rendszeres kávéfogyasztónak tartották magukat. A mindennapi kávéfogyasztási szokásokkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból kiderült: az eszpresszó leginkább a reggeli órákban közkedvelt élénkítő ital, a tejeskávét pedig a délutáni órákban kortyolgatják szívesebben.

A felmérés alanyainak 53 százaléka fogyaszt rendszeresen eszpresszót, 31 százalék esküszik a tejeskávéra, 30 százaléknak pedig a kapucsínóért dobban meg a szíve. A legtöbb férfi számára az egyszerű eszpresszó a legízletesebb, míg a nők inkább a tejes italokat részesítik előnyben. A korcsoportbeli különbségek is jól kirajzolódtak. A 18 és 29 év közöttiek a tejes italok mellett teszik le a voksot, ők az átlagosnál (30-31 százalék) jóval gyakrabban isznak kapucsínót és caffé lattét. 8 százalék mondta azt, hogy bármilyen kávés italt szívesen megiszik. Ami a napszakokat illeti, az eszpresszót inkább reggel, a résztvevők 86 százaléka rögtön ébredés után fogyasztja, de délben 39 százaléknál, délután 34 százaléknál is népszerű. Szintén a reggeli órákban kedveltek az egyéb tej nélküli italok, például a doppio, americano vagy az espresso lungo. A délutáni órák a tejes italoké – vonták le a következtetéseket a felmérést végzők a válaszok alapján.

Öt perc kizökkenés

A magyarok funkcionálisan, a reggeli órákban kávéznak, leginkább azért, hogy magukhoz térjenek, illetve késő délután, hogy ébren tudjanak maradni, de egyre többen akadnak olyanok is, akik az élményt nyújtó, minőségi kávéfogyasztást részesítik előnyben. 55 százalék igyekszik minőségi kávét fogyasztani, ha erre azonban nincs lehetősége, beéri az átlagossal is. A válaszadók negyede, (leginkább a 25–29 év közöttiek) bármit megiszik, csak kávé legyen, 14 százalék úgy gondolja, nem iszik kávét, ha nem minőségi a kínálat. Utóbbi állítás az idősebb, 50–59 közötti korosztályra jellemző. A „miért iszunk kávét?” kérdésre több mint 50 százalék így nyilatkozott: az íze miatt, 39 százaléknak az „5 perc kizökkenés”, 35 százaléknak pedig a koffeintartalom miatt fontos az élénkítő ital. Arról, hogy mit adnak hozzá ízesítőként, szintén megoszlanak a vélemények: a legnépszerűbb a hideg tej 34 százalékkal, azt követi a barna cukor 24 százalékkal, a cukorpótló 23 százalékkal, a fehér cukor 20 százalékkal, a tejszín és tejszínhab zárja a sort szintén 20 százalékkal. Nők esetében közkedveltek az alternatív tejek, a férfiak a folyékony tejszínt szeretik, a fiatalok fehér cukrot használnak az ízesítésre.

A koronavírus előtt minden harmadik válaszadó választott valamilyen kávézót az ital elfogyasztására. Eszpreszszóért átlagosan 482 forintot, míg latte vagy kapucsínó típusú italokért 694 forintot hajlandóak fizetni.

– Néhány éve már, hogy a reggeleim állandó főszereplője a kávé és a főzésével járó előkészületek – mesélte Anna. – Szinte automatikussá vált a mozdulatsor. A kotyogósra esküszöm, illetve a frissen őrölt kávéra, amihez kaptam karácsonyra egy kézi kávéőrlőt is. A koronavírus, a kávézók zárva tartásának idején az otthoni kávézás még nagyobb hangsúlyt kapott, de mióta lehetséges, a délutáni frissítőt szívesen fogyasztom el egy vendéglátóegység teraszán.

(A borítóképen: Egy csésze vagy bögre kávé megszínesíti a napunkat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában