Kisállat

2021.07.28. 19:30

Régi kór a cica-koronavírus, de macskáról emberre és fordítva sem terjed

A macska betegségét eltérő vírustörzs okozza, mint az emberek fertőzését.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Sokféle tévhit kering a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy a koronavírust elkaphatják-e háziállatok és hogy átterjedhet-e a gazdikra a kedvencekről, ha már megfertőződtek.

Egy olvasónk megosztotta velünk, hogy egy befogadott macska lefialt nála. Viszont nem sokkal az ellés után az anyacica és több kiscicája is elpusztult, az állatorvos diagnózisa szerint koronavírusban.

– A macskákat többféle koronavírustörzs is megbetegítheti, de ezek közül egyik sem azonos azzal, amiben az emberek fertőződnek meg – hangsúlyozta dr. Puskás Gábor kamarai specialista. – Tehát macskáról emberre és fordítva sem terjed a betegség. Menhelyeken és tenyészetekben az állatok 90 százalékában előfordul a rájuk jellemző koronavírus. Az egyedül élő egyedeknek pedig a felében. Ennek ellenére a koronavírus-betegség a vírushordozó cicáknak csak 5–10 százalékában alakul ki, a többi élete végéig egészséges marad.

Nem gyógyítható

A macskák a mutálódott koronavírus által kiváltott fertőző hashártyagyulladásban (FIP) pusztulnak el.

– A megbetegedés akkor jelenik meg, hogyha a bélhámsejtekben tenyésző békés vírusok elkezdenek mutálódni és megtámadják az egészséges sejteket. Ezáltal teljesen legyengül a macskák immunrendszere, és hashártyagyulladást kapnak. Ennek általános tünetei az étvágytalanság, bágyadtság, levertség és a hasmenés. Jellegzetessége pedig a hasvízkór, amikor folyadékkal telítődik meg a hasüreg. Ez az állapot sajnos már menthetetlen, és az állat szenvedéseit sem tudjuk enyhíteni. Egy-két hét alatt elpusztul a cica. A diagnózis felállításához kezdeti stádiumban bélsárvizsgálatot szoktunk végezni. Amikor pedig már a hasvízkór kialakul, a hasban felgyülemlő folyadékból veszünk mintát, hiszen más is kiválthatja ezt a tünetet – magyarázta a szakember.

Figyeljünk a tisztaságra!

A macska-koronavírus kitörése alapvető higiéniai szabályok betartásával megelőzhető.

– A tünetmentes cicák a nyálukkal és a bélsarukkal adják át a koronavírust más macskáknak. Leggyakrabban éppen az anyaállat fertőzi meg a kiscicáit 5–8 hetes korukban. A megbetegedés kitörését elkerülhetjük, ha gyakran cseréljük és alaposan megtisztítjuk kedvenceink alatt az alomtálcát. A sok macska együtt tartása fokozza a járványveszélyt, ezért célszerű külön etetőhelyet és más-más alomtálcát kialakítani minden egyes cicának. Az immunrendszer jó állapotát elősegíti, hogyha stresszmentes környezetben tartjuk állatainkat – ajánlotta az állatorvos.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kis­állatgyógyász, klinikus szak­állatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk.

(A borítóképen:Leggyakrabban az anyaállat fertőzheti meg a kiscicát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában