Kisállat

2021.07.07. 19:30

Jeggyel utazhat a kedvenc

Mielőtt kedvencünkkel közlekedési eszközre szállunk, érdemes tudakozódni az utazás szabályairól.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Előállhat olyan speciális helyzet, hogy tömegközlekedésen kell az állatunkat szállítanunk. Az élő állat utaztatására különleges szabályok vonatkoznak. Utánajártunk, hogy vonatra és távolsági buszra milyen feltételek mellett szállhatunk fel kedvencünkkel.

A legfontosabb, amit tudnunk kell, ha kutyánkkal vagy más kisállatunkkal vasútra szállunk, hogy élőállat-viteldíj fejében tehetjük csak ezt meg. Tehát nem elegendő a saját menetjegyünk – tudtuk meg a mavcsoport.hu szabályzatából. – A gazdi köteles a kutya egy évnél nem régebbi, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya esetében, ha életkora igazolható, nem szükséges oltási bizonyítványt felmutatni. Amennyiben az utas nem tudja megmutatni a szükséges igazolást, a vasúti társaság kutyájával együtt kizárja az utazásból.

Kétféle módon szállítható egészséges élő állat vasúti kocsiban vagy kézipoggyász méretű – harmincszor, ötvenszer nyolcvan centit nem meghaladó – zárt hordozóban, kutya esetében pedig szabadon is, de csak szájkosárral, pórázon vezetve. A szállítóeszközt a gazdának végig szoros őrizetében, magánál kell tartania az utazás során. Az állatot a szállítóeszközből az út alatt nem engedheti ki. A kedvenceket pedig még szállítóeszközben sem lehet az ülésen elhelyezni. Egyszerre csak két kutyával lehetséges utazni, és kizárólag másodosztályú személykocsiba szállhatnak be gazdájukkal. 20 kilónál nehezebb, nagy testű kutya viszont csak a kocsi peronján szállítható.

Csak nyugodt állattal

Az autóbuszon szintén csak szájkosárral, pórázzal felszerelt kutya utaztatható, kísérőjének felelősségére. Ez alól kivételt képeznek a segítő-, valamint a rendőrkutyák. A kutya szállításáért az utazás távolságának megfelelő díjat kell fizetni – írja a volanbusz.hu. – A gazdának rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával, és kérésre az autóbuszjárat személyzetének vagy az ellenőrnek fel kell mutatnia azt.

Egyéb, kisebb állatok szállítására használt eszközök a távolsági busz esetében sem haladhatják meg tömegben és terjedelemben a kézipoggyászok méretét. Amennyiben a gazdi egyszerre két kutyát szeretne szállítani, ezt csak akkor teheti meg, hogyha az általa elfoglalt hely miatt egyik ember sem szorul ki az utazásból. Emellett ha a kedvenc magatartásával zavarja a többi utast, vagy kényelmetlenséget okoz nekik, a buszvezető kizárhatja őt és gazdáját az utazásból. Az általa okozott kárért mindig az állat tartója felel.

(A borítóképen: Járművön csak a megfelelő feltételek mellett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában