felújítás

2021.07.11. 19:15

Átadták a megszépült sajóbábonyi templomot

Közel százéves felújított templomát vehette birtokba a katolikus gyülekezet.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Kívül-belül megújult Sajóbábony római katolikus közösségének Szentháromság-temploma. Az épületet Ternyák Csaba egri érsek adta át és áldotta meg július 4-én. A beruházást Magyarország Kormánya 18 millió, az Egri Főegyházmegye pedig 24 millió forinttal támogatta. A sikeres felújításhoz a sajóbábonyi ipari park vezetősége is hozzájárult.

– Sajóbábony a török idők óta református többségű település. A római katolikus hívek is szerettek volna egy templomot, amely 1927-ben épülhetett meg az ófalu központjában – mondta Juhász Ferenc, a Mindszenti templom plébánosa. – Ezt a 40-50 fő befogadására alkalmas épületet újították fel és adták át most, amely a miskolci Mindszenti Plébániához tartozik. Az aktív közösség körülbelül 15 fő, de bízom benne, hogy a templom megújulásával a vallási élet is felélénkül.

Az épületátadó meghitt hangulatban telt a szép templomban.

– A sajóbábonyi római katolikus templom az évek során már többször renoválásra szorult. 2019 május környékén kezdődött el egy újabb felújítás, amely októberre készült el. Tetőt, szigetelt nyílászárókat készítettek és külső, belső festést végeztek. A bejárat fölé előtetőt és beugró részt helyeztek el. Kiderült, hogy a kereszt teljesen elkorhadt az esőtől és a savas szennyeződéstől, úgyhogy azt is ki kellett cserélni. A szentmisével egybekötött templomszentelésre a pandémia miatt csak most nyílt lehetőség. A környék papsága és a sajóbábonyi katolikus és református hívek is eljöttek. Utána köszönetet mondtunk azoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak a felújításhoz – számolt be a plébános.

(A borítóképen: Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg az épületet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában