Interjú: Sándor Zsolttal

2021.07.10. 20:00

A hosszú élet titka a megszelídített bor

A legjobb, ami a szódával történhet, az, hogy összetalálkozik egy jó borral.

Balogh Csilla

20210625 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Ez évben már a második Mini Bükki Borfesztivált szervezte meg a Sándor Zsolt Organikus Pincészet a kisavasi Arnóti soron.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

„Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka – írja Márai Sándor. – A magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.” Eszerint a fröccsnek is van életérzése és kultúrája. Sándor Zsolt borszakértőt, az Organikus Szőlőbirtok és Pincészet borászát a szódával hígított bor kapcsán erről is megkérdeztem. Ezzel kezdte a válaszokat:

Igen, a fröccs tényleg valódi magyar életérzés. Köszönhetjük ezt Jedlik Ányosnak, aki 1826-ban feltalálta a szódavizet, amely aztán megalapozta a fröccs népszerűségét. És való igaz: az egyik legjobb dolog, ami a szódával történhet, hogy egy jó borba kerül. Alapigazság, és szerencsére ezt ma már mindenki tudja, hogy jó fröccsöt csak jó borból érdemes készíteni, ám az a jó, ha a szóda alapanyaga, a víz is szűrt.

Adódik a kérdés: milyen a jó fröccsbor?

A bor legfontosabb részét a savak képezik. A jó fröccsbor első és legfontosabb ismérve, hogy jó savakkal rendelkezik, hiszen a fröccs lényege éppen a savanykásságában rejlik. A túlságosan aromás borok, ha nem elég savasak, már nem adják meg az elvárt „savankás” vitalitást. A bükki és a tokaji borrégió lankáinak ideális a termőtalaja a kiváló szőlőkből készített finom és nagyszerű borokhoz.

Nézzük a borokat. Milyeneket válasszunk, ha jó fröccsöt szeretnénk inni?

Olaszrizlinget, furmintot, chardonnay-t vagy bármilyen más fehérbort. Manapság már a rozé is elterjedt, és egy kevésbé ismert fajtából, a siller borból nagyon jó fröccsöt lehet készíteni. Ez kicsit tartalmasabb, mélyebb, gazdagabb ízvilágú, mint a rozé, mégis könnyed. Akik viszont az illatosabb borokat szeretik, azoknak szívből ajánlom a cserszegi fűszerest, vagy ki lehet próbálni esetleg még a királyleánykát is. Arra érdemes figyelni, hogy ezek a borok frissek, üdék és jó savúak legyenek. A félédes bor is „kedves” fröccs lehet jelentősebb mennyiségű szódával, bár fröccsnek inkább a száraz bort javaslom.

Mikor igyunk fröccsöt? Melyik napszak a legideálisabb hozzá?

A fröccs egyértelműen a nyár itala. Üdítő és felpezsdítő élmény a meleg nyári délutánokon vagy estéken egy-egy fa árnyékában hűsölgetve vagy a vízparton pihengetve, esetleg egy jó társaságban beszélgetve fröccsöt kortyolgatni. Én inkább borozni szoktam, de fűnyírás közben szívesen megiszok egy-egy pohár fröccsöt. Márainak egyébként erre is van jó ötlete. Szerinte a késő délutáni órákban kell innunk a fröccsöt. „A nap munkás szaka ilyenkor már véget ért. A pihenés alkonyati ideje még nem következett el.”

Milyen ételeket fogyasszunk a fröccshöz?

Inkább az egyszerűbb ételeket ajánlom, az apróbb kapkodós falatkákat, pogácsaféléket, sajtokat, de a fröccs kiválóan párosítható a nyár egyik slágerételéhez, a lecsóhoz is.

Hogy készítsük?

A bort felhúzzuk a kívánt mennyiségű jól lehűtött szódával: az a lényeg, hogy a szóda felspriccelje a bort, azaz adjon egy kis löketet a bornak. A fröccs titka a buborékarány, ugyanis ez okozza a gyors felfrissülést. Ásványvíz is lehet, de szódával az igazi. Én mindig azzal iszom a fröccsöt. A bor és szódavíz mennyisége és aránya alapján különféle fröccsök léteznek. A legelterjedtebb talán a kisfröccs és a hosszúlépés, de már majd félszáz különböző fröccsféleség ismert.


Miskolci Fröccsfesztivál

Pénteken kezdődött, de szombaton is tart a Miskolci Fröccsfesztivál a Kisavason. A hűsítő fröccsök, ínycsiklandó gasztroélmények mellett zenészek és énekesek várják a fesztiválozókat, akik borospohárral a kezükben sétálhatnak a nyitott pincék és borpontok között, maguk keverhetik ki fröccsüket a bükki, tokaji, egri, balatoni és villányi borokból.

(A borítóképen: Sándor Zsolt (balra) ez alkalommal rozé bort kóstol)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában