Kerékpáros közlekedés

2021.06.02. 19:30

Védőfelszereléssel elkerülhető a fejsérülés

Sokan ülnek úgy kerékpárra, hogy nem gondolnak egy baleset következményeire.

20210424 Budapest A Föld napja alkalmából a gyalogosoké és a bringásoké volt a teljes Andrássy út Fotó: Nagy Zoltán (NZ) Metropol

Forrás: MW

Fotó: Nagy Zoltán

Egyre többen pattannak kerékpárra, az európai és a magyar statisztikák azonban riasztóak a halálos balesetek számát tekintve. Sokszor csupán néhány perces odafigyeléssel és egyszeri anyagi ráfordítással megelőzhetnénk súlyos baleseteket és sérüléseket.

– Leginkább ficamokkal, repedésekkel, törésekkel és zúzódásokkal végződik egy-egy kerékpáros baleset és többnyire a csukló, az alkar, a könyök, a kulcscsont, a térd, a váll és a comb sérül meg. A legsúlyosabb természetesen az, ha valaki beveri a fejét, pedig ezt lenne a legkönnyebb elkerülni egy jó minőségű bukósisak viselésével. Sokan azt gondolják, gyakorlott kerékpárosként nem érheti őket baj, csakhogy történhetnek váratlan események, amelyekre nem tud mindenki azonnal reagálni. Ilyenkor a védőfelszerelések tompíthatják az esés mértékét és óvják meg a végtagokat – mondta dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

Csakhogy hiába választják egyre többen ezt a szabadidős tevékenységet, a kerékpáron kívül nem sokat költenek védőfelszerelésre és megfelelő ruházatra. Célszerű kesztyűt viselni, ahogy a szemüveg is fontos. Nem kell speciális kerékpáros cipőt beszerezni, arra azonban tanácsos figyelni, hogy merev talpú legyen. Nem árt könyök- és térdvédőt használni, és ügyeljünk a láthatóságra is. Amiben azonban nem érdemes kompromisszumot kötni, az a bukósisak, hiszen ez a legjobb módja annak, hogy elkerüljünk egy életveszélyes fejsérülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában