levendulaszüret

2021.06.29. 19:30

Újra lilába borult a domboldal

A hétvégén kezdődik Keresztétén a levendulaszüret, amit ünnepséggel nyitnak meg.

Hegyi Erika

Fotó: Kiss Adrienn

Ma már meszsze földön híres a keresztétei levendulaültetvény, hiszen a júliusban esedékes szüretre és szedd-vidd akcióra távoli városokból is érkeznek vendégek. Az idei szüret nyitóünnepségét, azaz a Levendula Fesztivált július 3-án tartják a kicsiny, de annál szebb, mondhatni mesebeli, abaúji településen. Nevelős Barnabástól, a község polgármesterétől megtudtuk, a már hagyománynak számító ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődik köszöntővel, majd római katolikus misével folytatódik. A levendulaszentelés után ebédre invitálják a vendégeket. A vendéglátás után kulturális programok szórakoztatják a jelenlévőket. Fellép a Felsővadászi Asszonykórus, majd meglepetés következik. A polgármester csak annyit árult el, hogy eltáncolják a Jerusalema-örömtáncot, de hogy pontosan kik, az még hadd maradjon meglepetés! Délután 2 órakor az Illés Emlékzenekar szórakoztatja a közönséget, majd jöhet a zene, a tánc és a szórakozás, és persze a szüret. Ezután egy hétig várják a levendulakedvelőket a szedd-vidd akcióra. Ők vásárolhatnak egy zacskót, amit teleszedhetnek az illatos virággal.

Az elmúlt években híre ment a keresztétei levendulásnak, hiszen a szüretre nemcsak megyénkbeli településekről érkeznek, hanem határon túlról és a szomszéd megyékből is, Debrecenből, Nyíregyházáról.

Hideg tavasz

– Több mint 5 éve telepítettük az első levendulatöveket. A következő évben már meg is hirdettük a szedd-vidd akciót. 2700 tő telepítésével kezdtük, ma már 15 ezer tő levendulánk illatozik másfél hektáron, de szeretnénk tovább fejlődni, terveink között még 7-8 ezer fő telepítése szerepel – sorolta a polgármester.

Mint mondta, a megmaradt levendulát a település értékesíti, többféle formában. A csokrokat, de a morzsolt virágot is el tudják adni, egy részből pedig levendulaolajat készíttetnek. Ezt még nem maguk állítják elő, bár nagyon szeretnék. A levendulaolaj nagyon értékes, jó áron lehet eladni. Jelenleg is értékesítenek magánszemélyeknek és kozmetikai cégeknek.

Hogy az idén mennyi lesz belőle, nehéz megmondani, a levendula olajtartalma ugyanis időjárásfüggő.

– Hideg volt a tavasz, ami miatt kicsik maradtak a levendulakalászok, és valószínűleg az olajtartalom sem lesz az igazi. Ugyanis trópusi növényről van szó, a tavaszi, kedvezőtlen időjárás miatt se a mennyisége, se a minősége nem lett megfelelő – jegyezte meg Nevelős Barnabás.

Hozzátette: a levendulaeladás bevételéből a szárító épületét már megépítették, és remélik, hogy a lepárló is hamarosan meglesz, hiszen kis önkormányzatról van szó, kevés bevétellel, spórolni lehet a szállítás költségeivel és az olajkészítés díjával. A lepárló tervei elkészültek, már csak forrást kellene találni rá. Tervezik azt is, hogy a morzsolt virágokból és a levendula szárából az eddiginél magasabb feldolgozottságú terméket állítsanak elő.

(A borítóképen: Festői látvány a virágzó levendula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában