nyár

2021.06.12. 19:00

Telt házas gyerektáborok

A sport-, kaland- és angoltáborok idén a legnépszerűbbek, és már alig maradt szabad hely.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A karanténhelyzet végeztével sok szülő kapva kapott az alkalmon, hogy gyermekét nyári táborba küldje. Idén emiatt gyorsabban és többen jelentkeztek a gyerektáborokba, és a legkorábbi turnusokra már telítődtek a helyek.

Többen jelentkeztek

– Ahogy lehetőség nyílt rá, azonnal megindult a roham a gyermektábori férőhelyek iránt. Nagyjából 25 százalékkal magasabb a jelentkezések száma, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez azt jelenti, hogy 80-85 százalékos foglaltsági számot fogunk tudni elérni, ami a korábbi átlagos 60 százalékhoz képest igen magas – tudatta Tóth Béla, a Táborfigyelő szolgáltatás ügyvezetője. – Ez fontos pozitív változás, mert még egy visszafogott évet nem éltek volna túl a kis családi táboroztató vállalkozások. Viszont így áremelést nem kellett bevezetnünk. A sport-, a kaland- és az angoltáborok a legnépszerűbbek, de sokan jelentkeznek kézműves-, lovas vagy különleges – például jobb agyféltekés rajztábor, androidos alkalmazás fejlesztő vagy katonai – táborokba is. – Tavaly szigorítottak az egészségügyi biztonsági szabályokon. Ezeket betartva nem terjedt a koronavírus a táborokban. Viszont mostanra a táborvezetők közel 80 százaléka be is van oltva.

Játékos tanulás

A megyei táborvezetők szintén nagy reményekkel néznek az idei nyár elébe.

– Mostanra telt házas a „Nyaralás mint nagyinál – Monokon a Zemplénben!” nevű bent alvós táborunk, amit második éve tartunk meg – mondta Lukovics György táborszervező. – Törekedtünk rá a programszervezésnél, hogy a hétköznapi közegükből kiszakítsuk a gyerekeket, és a természetben tölthessenek sok időt. Az állatok etetésétől kezdve a kertészkedésen és a tésztagyúráson át a kemence használatáig sokféle ház körüli munkát megtanulnak. Beszélünk majd nekik a felbukkanó állatokról és a növényekről. Mozgásképpen focit, röplabdát és strandolást iktattunk be. Ez egy húszfős, kis létszámú tábor. A Nyíregyházáról érkező pedagógusaink védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, a szülőktől pedig egy nyilatkozatot kérünk.

Vissza az időben

Egy régmúlt emlékeket idéző borsodi településre jelentkezhetnek a történelmet kedvelő gyerekek.

– Huszonöt éves múltra tekint vissza a Históriás Történeti Tábor, ahová még várjuk a jelentkezőket. Korábban a Bodrogközben és a Balatonon szerveztünk hasonlót. Tiszadorogma egy új helyszín, ahol komoly néprajzi hagyományok vannak. Maga a település már az 1200-as évektől létezik, és híres kosárfonóiról – fejtette ki Bartók-Lovas Judit közművelődési szakember, táborvezető. – A saját 150 éves parasztházamban tartjuk majd a foglalkozásokat, és jurtában fognak aludni a gyerekek. Minden nap egy honfoglalás korabeli életeseményhez kapcsolódik, amit eljátszunk. Emellett rengeteg tárgykészítő foglalkozás lesz: nemezelés, vesszőfonás, fémmunkálás, de tanulnak rovásírást és elkészítik a saját övüket, hajfonatkorongjukat.

(A borítóképen: Idén többen jelentkeztek gyerektáborokba [illusztráció])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában