elismerés

2021.06.03. 18:30

Ott tanít, ahol diák volt

Ágnes az utolsó tan­évét kezdi szeptemberben a katedrán az encsi gimnáziumban.

Hegyi Erika

Forrás: vmgencs.hu/

Encs Város Közoktatásáért elismerésben részesült Malinkóné Molnár Ágnes, az Encsi Váci Mihály Gimnázium tanára, bár a hivatalos átadóünnepség még a járvány miatt várat magára.

Malinkóné Molnár Ágnes

A díjazott pedagógus a két legnehezebb tantárgyat tanítja hosszú évek óta, pontosan 39 éve a diákoknak, a matematikát és a fizikát. Azonban nagyon szereti a várost, az iskolát, a diákjait és a tanítást. Ennek egyik oka minden bizonnyal az, hogy ő maga is az encsi gimnázium szorgalmas tanulója volt valamikor.

– Egy Encs melletti kis településen, Mérán születtem, ott is nőttem fel, így magától értetődő volt, hogy a város gimnáziumába járjak. Kedvenc tantárgyam a matematika volt, és Kovács Lajosné matematikatanárom biztatott, hogy jelentkezzem a Debreceni Egyetemre. Hallgattam rá, és elsőre fel is vettek. Akkor még nem lehetett olyan sok helyre beadni a jelentkezést, mint most. Nem voltak könnyűek az egyetemi évek, de ott ismerkedtem meg a férjemmel, aki az évfolyamtársam volt, úgyhogy sok szép emlék fűződik a debreceni, egyetemi évekhez. Az ötödik év gyakorlat lett volna az egyetem gyakorlóiskolájában, de édesanyám összetalálkozott az encsi gimnázium igazgatójával, Borsos Istvánnal, aki felajánlotta, hogy a gyakorlati évet inkább Encsen töltsük le. Így is lett, mindketten állást kaptunk a gimnáziumban, de mivel még nem volt diplománk, egyedi besorolás alapján kaptunk fizetést. Emlékszem, a kezdő fizetésem 3 ezer forint volt – idézte föl a kezdeteket Ágnes.

Újabb diploma

Hozzátette: az első években meglehetősen furcsán érezte magát, hiszen egykori tanárai a kollégái voltak. Pár év múlva megszülettek a gyermekei, és amikor ők nagyobbak lettek, újra a tanítás töltötte ki a napjait. Főleg matematikát tanított, majd amikor a gimnáziumban elindult a közgazdasági szakközépiskolai képzés, akkor beiratkozott a fővárosi Pénzügyi és Számviteli Főiskolára. Az ott szerzett diplomájával taníthatott a gimnáziumban könyvvitelt és számvitelt. Ezt is nagyon szerette. Érettségi elnökként 15 évig tevékenykedett, a Pénzügyminisztérium által szervezett szakmai vizsgákon pedig vizsgabiztos volt. Tulajdonképpen a közgazdasági képzéshez kötődnek a szakmai sikerei is. Tanítványai szakmai tantárgyakból évekig ott voltak az országos versenyeken a legjobb tízben. Mindezek mellett egy miskolci alapítványi iskola szakmai képzéseit szervezte és szervezi jelenleg is.

– Sok-sok osztályom volt, nagyon szerettem az osztályfőnökséget. Jó, hogy van közösségi oldal, mert ott látom, hogy mi történt egykori diákjaimmal, hogyan haladnak a pályájukon. Ha szerveznek találkozót és meghívnak, akkor arra mindig elmegyek – tette hozzá Ágnes.

Tervei szerint még a következő tanévet végigviszi, hiszen érettségiző osztályát nem hagyná magára, majd elkezdi a jól megérdemelt nyugdíjas éveit. Akkor sem fog unatkozni, hiszen négy kisunokája van, akik igénylik a nagymama törődését és szeretetét.

(A borítóképen: Az Encsi Váci Mihály Gimnázium)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában