lakáspiac

2021.06.04. 14:30

Megélénkült a lakáspiac

Harmadával több használt lakás cserélt gazdát idén májusban, mint tavaly ilyenkor.

20200810 Veszprém Illusztráció Lakáspiac körképhez felvétel a Cholnoky lakótelepről Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Pesthy Márton

Az ingatlan.com becslése szerint májusban országszerte 11 800 darab adásvétel történt a használt lakóingatlanok piacán. Ez 32 százalékos növekedést jelent a tavaly májusi, korlátozások miatti alacsony értékhez képest. Idén májusban a használt lakóingatlanokra 6,8 százalékkal több érdeklődés érkezett, mint egy évvel korábban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: „A jelentős, 32 százalékos növekedés jelentős részben a tavaly májusi alacsonyabb értékeknek köszönhető. A koronavírus-járvány tavaly márciusi magyarországi megjelenése utáni korlátozások eredményeként ugyanis még 2020 májusában is a szokásosnál kevesebb adásvétel történt. A friss adatok szerint viszont a járvány tavaly tavaszi mélypontjához képest már élénkebb a lakáspiac.” Hozzátette: „A 11 800 tranzakció már megközelíti a koronavírus-járvány előtti 2019-es év átlagát.”

„Akkor ugyanis a magánszemélyek között összesen közel 146 ezer használt lakás cserélt gazdát, vagyis havi átlagban alig több mint 12 ezer tranzakció volt a piacon.” Az élénkülésre utal továbbá a kereslet és a kínálat növekedése éves összevetésben. Az ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 37 ezer eladó használt lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 10,3 százalékos emelkedést jelent. A kínálatbővülés mellett a kereslet is fokozódott. A szakember elmondta, hogy a járványhatás kezd lecsengeni a lakáspiacon, másik oldalról pedig az állami lakásprogram új elemei támaszt adnak a fokozott keresletnek.

(A borítóképen: Majd’ 12 ezer használt lakás cserélt gazdát májusban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában