élősködők

2021.06.09. 18:30

Kullancsriasztó az ebnek is

A külső élősködők által okozott betegségeket jobb megelőzni, mert nehezen gyógyíthatók.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A vérszívó élősködők amellett, hogy legyengíthetik kedvenceinket, nagyon súlyos, belső élősködők által kiváltott fertőzéseket idézhetnek elő. Különösen a melegebb hónapokban kérjük ki állatorvosunk segítségét a leghatékonyabb védőszerekkel kapcsolatban!

Veszélyes lehet a légy

– A legyek a csípésükkel és a vérszívásukkal okozhatnak gondot. Kertben tartott kutyáknál gyakran fordul elő fül­szélsebesedés, amit a legyek okoznak. Erre külön gyógyszerkészítményt lehet kapni – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – Ami ennél még súlyosabb, az a legyek által közvetített szemférgesség. A férgek petéi a kötőhártyába vagy a harmadik szemhéj mögé fúródnak be, aminek sokáig nem látszanak a jelei, hanem kötőhártya-gyulladásnak tűnnek. Az ellenőrző vizsgálat helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végezhető el. Ezt visszatérő tünetek esetén szoktuk kezdeményezni. A hagyományos féreghajtóval nem, csak speciális készítményekkel lehet kiűzni a szemférgeket, vagy mechanikus eltávolítással.

Évtizedes probléma Magyarországon a babéziózis, amit a kullancs terjeszt. – A kullancs több napig is képes befúródva vért szívni egy másik állatból. Ez a specialitás ad lehetőséget rá, hogy nagyon komoly betegségeket is terjesszen. Az agyhártyagyulladás és a Lyme-­kór állatokra is veszélyes, de a legközismertebb a babéziafertőzés, amit kullancs terjeszt. Miskolc és környéke, mivel erdőségek veszik körül, ahol sok kullancs él, különösen veszélyeztetett terület.

Nehéz gyógyítani

– A babézia egy egysejtű parazita, ami az állat vörösvérsejtjeivel táplálkozik, így gyakran halálos betegséget idéz elő. Legfőbb tünetei a magas láz és a véres vizelet, amelyek sokszor hirtelen, a semmiből törnek elő. Ezekkel azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Nagyon nehéz és költséges a gyógyítása a betegségnek. Vakcina a babéziózis ellen nincs. Alapvetően a kullancs ellen kell védekezni, ami egyéni módon történik, és a kedvenc állatorvosa tud benne segíteni. Ugyanis az állatok egyedi érzékenységétől függ, hogy mennyire támadják a kullancsok – magyarázta a kisállatgyógyász.

Az állatorvos válaszol

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A kullancs komoly betegségeket okozhat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában