biztonság

2021.06.16. 20:00

Gondtalanul vakációzni, ez a legfontosabb cél

Nyugodtabb a szülő, ha gyermekét biztonságban tudhatja, ehhez néhány szabályt be kell tartatni.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

Olykor a szülő nélkül töltött időben a gyerekek számos veszélynek vannak kitéve. A hirtelen rájuk szakadt szabadságot fontos, hogy a legnagyobb biztonságban töltsék, ehhez nyújt segítséget a rendőrség hasznos tanácsaival, amit ha mindenki megfogad, elkerülhető, hogy ne váljon rémálommá a nyári szünet.

Vigyázzanak egymásra!

Az egyik legfontosabb, hogy minden fiatal tartsa magát a szülőkkel megbeszélt időponthoz, ha elmegy otthonról. A kalandvágyból adódó csavargás bűncselekménnyel is zárulhat. Nyaranta megnő az eltűnés miatt keresett fiatalok száma. Ha a csemete kimenőt kap, hívjuk fel a figyelmét, hogy mindenképp kerülje a feltűnő viselkedést, az értéktárgyaival való kérkedést. Készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi valóban szükséges, bankkártya is csak akkor legyen nála, ha másképp nem lehet megoldani, de semmi esetre se rakja a kártya mellé a pénzfelvételhez szükséges négyjegyű kódot, külön tárolja, vagy jegyezze meg fejben!

Ha esti programon szeretne részt venni, ne hagyjuk, hogy egyedül menjen, inkább csoportban, akár idősebb személy kíséretében. Mindenképp kerülje a világítás nélküli, sötét, elhagyatott utcákat, sikátorokat. Legyen mindig óvatos az idegenekkel, semmiképp se szálljon be ismeretlen autóba, és ne engedjen idegent a lakásba, pláne, ha senki nem tartózkodik otthon a családtagok közül.

Csak a palackozott italok

Szórakozóhelyeken csak palackozott, alkoholmentes italokat érdemes fogyasztani, így elkerülhető, hogy valaki a másik akaratán kívül bármi olyan szert keverjen a frissítőbe, ami a szabad akaratot, a cselekvőképességet akadályozza, befolyásolja. Ne felejtsük el, hogy a „mindent ki kell próbálni” gondolat nem célravezető, könnyen vezethet a kábítószer kipróbálásáig, ami további következményeket vonhat maga után: toxikológiai kezelés, életmentés. Első lépcsőfokként vezethet a függőséghez is. A közlekedési balesetek elkerülésének érdekében bulizás után senki ne üljön volán mögé, inkább vegye igénybe a különböző tömegközlekedési eszközöket, taxiszolgáltatásokat.

A szülők nézzék át együtt a gyermekkel közösen a gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. Vizsgálják át a kerékpárokat, szereljék fel a kötelező tartozékokat, mint például a fékeket, lámpákat, prizmákat.

Ha valakit bárhol, bármilyen formában bántás ér, off­line vagy online is kérhet segítséget, hívhatja a rendőrség ingyenes segélyhívó számát. Illetve ha valaki úgy érzi, szeretné megosztani problémáit valakivel anonim módon, hívja a Kék-vonal Segélyvonalát a 116-111-es számon. A telefonos beszélgetés mellett e-mailen ([email protected]) keresztül is várják a megkereséseket.

A baleset- és bűnmegelőzés fontosságára, az élet törékenységére – melyet sokan a közutakon történő balesetek elszenvedőjeként tapasztalnak meg – hívta fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a Miskolc Pláza kereszteződésénél tartott flashmobbal kedd délután.

Figyelemfelkeltő megoldás

Janasóczki Attila szóvivő így fogalmazott: a rendőrség számára mindig is fontos volt a bűn- és baleset-megelőzés. Az, hogy szóban elmondják, mire ügyeljünk, nem mindig jut el a lakossághoz úgy, mint azt szeretnék. Ezért próbálnak figyelemfelkeltő megoldásokat alkalmazni, amelyek odavonzzák az emberek tekintetét, így segítenek eljuttatni hozzájuk az intelmeket, amelyeket szeretnének átadni.

(A borítóképen: Rendőrségi flashmob a miskolci belvárosban)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/balesetmegelozesi-flashmob-volt-a-miskolc-plazanal-5545934/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában