Állatvilág

2021.06.13. 18:00

Fészekszédelgő madár

Szentistván a gólyák paradicsoma, de egyikük Verpeléten is visszatérő vendég.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A fehér gólyákról nem sokan tudják, hogy egy költési időszakban a hímek egyszerre akár több fészekben is otthonosak lehetnek – írja honlapján a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). – A gólyákról közismert, hogy nagyon családcentrikusak. A pár mindkét tagja besegít a fiókák gondozásába, felváltva kotlanak és a fészkek tatarozásáért jórészt a hím felel. A tojót mindig a hím választja ki és ezért más hímekkel is hajlandó megküzdeni. A gyűrűzések tanulsága szerint azonban az egyes fészkekben gyakran cserélődnek a gólyák éves szinten és egy tavaszon belül is. Ebben az évben konkrét esetet tudtak azonosítani a BNPI szakemberei.

Akár az emberek

A verpeléti Gyöngyszem Óvoda előtt egy éve épült egy gólyafészek, amibe az ovisok és az intézmény dolgozói már nagyon várták a tavaszi beköltözőket. Balázsi Péter természetvédelmi területfelügyelő érkezett ki a helyszínre a reggelen, amikor értesítették a nemzeti parkot, hogy megérkezett az egyik lakó. A hím gólyáról kiderült, hogy gyűrűzött madár, amit Magyarországon jelöltek meg. Még azon a napon fél 12-kor Szentistvánon ugyanezt a madarat sikerült azonosítani, amely párjával tartózkodott ott. Az adatbázisból az is kiderült, hogy ez a gólya 2015-ben kelt ki Balsán és már két éve fészkelt ugyanabban a szentistváni fészekben. Vagyis alig 4 órával korábban a hím megtett 35 kilométert Verpelétről, hogy találkozzon a szentistváni feleségével és párosodjon vele. A nyakán látható vér azonban arról tanúskodott, hogy máshol már megharcolt az elsőségi jogáért. Azóta a szentistváni fészekben a fiókák fejét is látni lehet. A verpeléti fészek azonban üresen áll, pedig volt olyan, hogy tavasszal két gólyát is megfigyeltek benne, de azok nem alapítottak családot. Megnyugtató tudni, hogy az apamadár, amióta nyáron fiókái születtek, már inkább a kotló tojóval törődik.

(A borítóképen: A verpeléti gólyafészekben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában