élősködő

2021.06.03. 13:00

Emberekre és állatokra is veszélyes a kullancs

Az élősködő tavasztól őszig erős aktivitást mutat hazánk legtöbb területén.

Close up photo of adult female deer tick crawling on piece of straw

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kellemes természetjárást könnyen megzavarhatja jelenlétével a kullancs. A pár milliméteres élősködő a magasabb páratartalmú helyeket kedveli, az avarban, az aljnövényzettel benőtt területeken gyakran találkozhatunk velük.

Bénulás is lehet belőle

Bár sokan úgy gondolják, hogy a fákról lepotyogva keserítik meg a vidám sétálást, piknikezést, azonban a tévhittel ellentétben nem tudnak ugrani, másfél méternél magasabbra általában nem is jutnak. Ennek ellenére könynyen áldozataikká válhatunk szabadtéri sportoláskor, horgászáskor, városi parkokban, játszótereken, kutyafuttatókon, szabadtéri rendezvényeken is. Mivel több emberre veszélyes kórokozót is hordoznak és terjesztenek, komoly betegségeket képesek okozni. Ezek közül a két legismertebb és legveszélyesebb a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz), illetve a Lyme-kór. Mindkettő előfordulhat gyerekek és felnőttek esetében egyaránt. Az agyvelőgyulladás nem gyógyítható, de hatásosan megelőzhető védőoltással. Csípés után a fertőzés 7-14 napig lappang, majd megjelennek a szervezetben a tünetei: a láz, fejfájás, levertség, általános rossz közérzet.

Később ezek nyomtalanul eltűnhetnek és az erősebb reakciók vehetik át helyüket, mint például magas láz, tarkómerevség, de akár bénulást is eredményezhet. Többek között emiatt is, már a legapróbb jeleknél is érdemes orvoshoz fordulni.

A kullancsok csípésével összefüggő másik betegség a Lyme-kór, amelyet az emberi szervezetbe jutott baktériumok okoznak. A kór ellen nincs védőoltás, így mindenképp ki kell védenünk a parazita támadásait. A Lyme-kór korai tünete általában a csípés helyén keletkező ovális alakú bőrpír. Ha időben felismerjük és megfelelő antibiotikumos kezelést kapunk, elkerülhető az állapotromlás.

Amit tehetünk

Tehát ha a szabadba tervezünk programot, érdemes felvértezni magunkat és az aktív megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Ennek megfelelően viseljünk zárt, de szellős ruházatot, igaz ez a cipőre is, saját és gyermekeink fejét védjük széles karimájú kalappal. Alkalmazzunk kullancsriasztó szereket. Ezek betartásának ellenére is, a szabadban való tartózkodás után vizsgáljuk át a testünket nagyon alaposan, hiszen a kullancs meglehetősen apró méretű. Ha ráakadunk a vérszívóra, ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, mert ezzel növeljük a fertőzés kockázatát. A szakemberek által ajánlott legbiztosabb módszer a gyógyszertárakban kapható kullancscsipesszel történő eltávolítás: a kullancsot ne a testénél fogjuk meg, hanem közvetlenül a bőrrel történő érintkezésnél próbáljuk megragadni és eltávolítani.

Tabletták, készítmények

Továbbá ne feledkezzünk meg négylábú kedvenceinkről sem, számukra hatékony megoldást jelenthet a védőoltás, valamint kullancsszezonban a tabletták, egyéb erre alkalmas készítmények, nyakörvek használata, de a bunda, szőr alapos átvizsgálását is érdemes rendszeresíteni.

(A borítóképen: A kullancsok komoly betegségeket képesek okozni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában