Állatvilág

2021.06.06. 18:00

Debrecenbe költözött a kéktorkú tragopán

A különleges fácánfaj kék toroklebenyét felfújva udvarol.

Hegyi Erika

Fotó: MiskolcZoo

A miskolci állatkertből költözött a debrecenibe nemrég egy különleges madár, a kéktorkú tragopán. Bár a neve furcsa, de tulajdonképpen egy fácánféléről van szó. Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője lapunknak elmondta, a tragopán náluk rendszeresen szaporodik, így más állatkerteknek is tudnak adni az egyébként Kínában őshonos madárból. Az intézmények között hosszú évek óta jó a kapcsolat, így ahol felesleg keletkezik valamelyik fajból, közzéteszi, amelyik állatkertnek pedig szüksége van rá, jelzi. Ez most is így történt.

– A kéktorkú tragopánból Miskolcon egy pár látható, ők külön élnek a többi madártól. Békés, nyugodt állatok, évente 1-4 utódot nevelnek. Udvarláskor a hím kék toroklebenyét felfújva és a szeme fölötti, szintén kék színű, szarvszerű bőrnyúlványát felmeresztve lejt násztáncot a szürkésbarna tollazatú tojó előtt. A kéktorkú tragopán, a talajon költő fácánfélék többségétől eltérően bokrokra, alacsony fákra rakja gallyakból álló fészkét. A tojó májusban rak barna pöttyös tojásokat, melyeket egyedül költ ki – sorolta a gyűjteményi vezető.

Csibéket nevelnek

A kéktorkú tragopán magányosan vagy párban él. Napközben a talajon keresi a táplálékát, éjszakára felgallyaz. Ez általában jellemző a tyúk­alkatúakra, ami azt jelenti, hogy a nappal talajon mozgó állat éjszakára feltelepszik a fák vagy bokrok ágaira, hogy ott pihenjen a ragadozóktól biztonságban. Természetes ellenségei a macskafélék, a cibetmacskafélék, a kígyók, de sok fészket a szajkók fosztanak ki. Az élőhelyén lévő rododendron- és bambuszerdők irtása, a mezőgazdasági területek terjeszkedése és az állat vadászata miatt egyedszáma csökken.

Párzási időben a kakas emberi hanghoz hasonló hangsorozatot hallat, ami egyre magasodik.

A miskolci állatkert kéktorkú tragopánjai 2012-ben érkeztek Miskolcra, a kakas a krakkói, a tojó az ostravai állatkertből. 2014 óta minden évben csibéket is nevelnek. Miskolcon egyébként egy másik különleges fácánfélével is találkozhatunk, a fehér fülesfácánnal, ami a magas, távol-keleti hegységeket kedveli, tudtuk meg.

(A borítóképen: A kéktorkú tragopán békés, nyugodt állat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában