gyógynövények

2021.06.10. 18:00

Csak a jól felismerhető gyógynövényeket gyűjtsük!

Júniusban is megannyi, gyógyászatilag értékes csodaszert lelhetünk fel a természetben.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ahogy járunk-kelünk a természetben, nem is gondolnánk, mennyi gyógyításra, a közérzet javítására alkalmas csodaszer vesz minket körül. Arra a kérdésre, hogy különösebb szaktudás nélkül mégis hol keressük, hogyan szárítsuk, tároljuk, alkalmazzuk a gyógyfüveket, Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember lánya kínál hasznos tanácsokat.

Hol szedjük?

Lopes-Szabó Zsuzsa korábbi nyilatkozatában elmondta, a gyógynövények gyűjtésére a szántóföldektől távoli, szennyeződésmentes területetek a legalkalmasabbak, hiszen például a bodzát és a kamillát sem ajánlatos megmosni, ugyanis a mozdulattal megannyi értékes virágportól eshetünk el. Ha megtaláltuk a megfelelő helyet, jó tudni azt is, hogy mennyit szedhetünk a gyógynövényekből, gombákból, vadgyümölcsökből, amelyeknek gyűjtése egyébként erdei haszonvétel. A meghatározott mennyiség – nem védett területen, állami erdőben – személyenként, naponta legfeljebb két kilogrammnyi lehet, ami kereskedelmi forgalomba nem hozható. Ha az előírt mennyiséget meg akarjuk haladni, ahhoz az állami erdőgazdálkodótól előzetes írásbeli hozzájárulást kell kérni.

Szedés után

A szakértő szerint akkor érdemes gyűjteni a gyógynövényeket, ha pontosan felismerjük azokat, ennek hiányában kérjünk inkább hozzáértő szakmai segítséget. A legalkalmasabb napszak a harmat utáni reggel vagy a harmat leszállta előtti alkonyat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a növénynek csak azt a részét gyűjtsük, amelyikben a hatóanyag van – levél, virág, leveles szár – metszőolló vagy olló, kés segítségével. Ha kézzel tépjük, könnyen kifordulhat a növény gyökere a földből. A gyűjtéshez ne műanyag zacskót, hanem vászonzsákot, kosarat, papírtáskát használjunk a jó szellőzés érdekében. Amire érdemes még odafigyelni, hogy csak és kizárólag egészséges növényeket gyűjtsünk, teljesen tiszta, vegyszermentes területről. Válogassuk ki mellőlük a mohát, kúszónövényeket, fűszálakat. A különböző gyógynövényeket ne keverjük össze.

Lógatva szárítsuk!

Gyuri bácsi lánya hozzátette: a szárítás legegyszerűbb módja, ha lazán összekötjük, majd felakasztjuk a gyógynövényeket valamilyen árnyékos helyre. Össze is lehet vágni kisebb darabokra, és jól szellőző helyen kiteríteni. A tároláshoz felcímkézett, a szedés dátumával ellátott üvegedényt, papírtasakot, fémdobozt is használhatunk.

Ha friss növényből készítünk teát, két csapott evőkanál teafüvet körülbelül 2,5-3 deciliter vízzel érdemes leforrázni, és 3-5 percig állni hagyni leszűrés előtt. A szárított növény áztatása több időt igényel, mint a frissen szedetté. Lopes-Szabó Zsuzsa listája szerint az aktuálisan szabadon szedhető csodaszerek közé tartozik a fekete bodza, amely remek szörpalap, a gyulladáscsökkentő cickafark, a fertőtlenítő hatású mezei kakukkfű, a görcsoldó kamilla, az emésztőrendszerre jó hatású körömvirág, az idegnyugtató közönséges orbáncfű, illetve az ízületi betegségekre ajánlott erdei szeder.

(A borítóképen: A gyógynövények legkedveltebb felhasználása a teakészítés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában