aratás

2021.06.25. 15:00

Az őszi árpával kezdenek

A meleg, száraz idő kedvez a gabonák érésének, de a szemek hízásához szükség lenne még esőre.

Bacsó István

Fotó: Vajda János

– A termésérlelő napsütés már megérkezett, és hamarosan indulnak a betakarítások is. Hónap végén az őszi árpával kezdik az aratást, ha ez az időjárás marad, addigra beérnek a kalászok a megye délebbi részein – tudtuk meg Taskó Józseftől, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökétől.

„Örülnék, ha most jönne még egy kis eső, mert a szemek kitelítettsége úgy alakulna legjobban, ha a vetések kapnának még csapadékot. A nagyobbra hízott szemek nagyobb termésátlagot jelentenek, ami tonnákban mérhető hektáronként. A mostani nagy hőség veszélye, hogy összeocsúsodnak az árpa- és búzamagok, de sokat számítana az eső még a kukoricának, napraforgónak is. A hosszú száraz időszak miatt már nincs a talaj felső rétegeiben elég nedvesség” – mondta a szakember.

Jónak ígérkezik a termés

A szárazabb napokra az aratáskor lenne szükség, mert az szárazabb termést jelent, amivel megspórolható a drága szárítási költség, a tisztítás, rostálás után azonnal mehetne a gabona a magtárakba vagy a kereskedőkhöz. Az idei termés jónak ígérkezik. Az aktuális remények szerint megismétlődhet a tavalyi eredmény, amely szintén kedvező termésátlagokkal zárult.

„De még sokat fog a vetemény kint aludni. Jöhet akár egy nem várt jégeső is, amely elverheti a táblákat. Csak az a biztos, ami majd már bent lesz a magtárakban” – tette hozzá az elnök.

A betakarítás az őszi árpával indul, július tizedike után következnek a korai búzák a határ mostani képe alapján.

Megtudtuk, hogy a terményárak kedvezőek, már elindultak a felvásárlások, előfoglalások, folyik a kereskedés a Budapesti Árutőzsdén, a kereslet erős, ez kedvez az alkuknak. Ezek alapján egy átlag nyolcszázalékos felvásárlásiár-növekedéssel már lehet kalkulálni. Ez akár még növekedhet is. A hagyományosan nagy mennyiségeket vásárló piacainkon túl – Nyugat-Európa, benne mindenekelőtt Olaszország és Németország – megjelentek az arab, sőt a kínai kereskedők is. Utóbbiak az egyre szaporodó sertéstenyészeteik számára vásárolnak komoly mennyiségeket, főleg kukoricából. A világpiaci terménykészlet csökkenése is kedvezően hat a magyar árakra. Ez már tavasszal is látszott például a magasabb repce­árakon, amelyek elérték akár a 18-20 ezer forintot tonnánként. Egy átlagos évben a termés mintegy 30-40 százalékát exportálják a gabonafélékből. Magyarország a saját szükségletének közel a dupláját tudja megtermelni. Az elfogyasztott mennyiségen és az elraktározott vetőmagon, valamint a stratégiai készleteken fölüli rész megy a külföldi piacokra.

Taskó József szerint ma egyre nagyobb gond a munkaerő megtalálása a mezőgazdaságban is, hiszen a modern gépek beállításával a termelésbe kevesebb kézimunkára van szükség, míg a gyakran százmilliós kombájnok kezelésére alig van képzett ember. Ennek megfelelően komoly bérekkel várják a jelentkezőket erre a munkára.

(A borítóképen: Hamarosan kezdődhet az aratás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában