Üzenni szeretne

2021.06.27. 13:00

Az alkotás életének fontos része

A nyertes pályamű a Kolorcity Aréna vendégbejáratára és a hazai lelátóra fog felkerülni.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

Méhész-Polyák Attila régi motoros az egészségügyben, ugyanis műtőssegédként dolgozik Kazincbarcikán. Amióta az eszét tudja, az alkotás az élete részét képzi. A számítógépes grafikák iránti vonzalma már kisgyermek korában kialakult, és a mai napig megmaradt hobbiszinten. A környezetében ezt sokan tudják róla, és rendszeresen felkeresik, ha egy rendezvény plakátjának megtervezésére, képszerkesztési segítségre van szükség. Elmondása szerint természetes volt számára, hogy az idei Barcika Art Kft. által meghirdetett kreatív alkotói pályázaton is megméretteti magát, hiszen egyrészt hisz a részvétel fontosságában, másrészt a pandémia miatt sok szabadidővel és ötlettel is rendelkezett, így ismét benevezett, úgy érzi, jól tette.

Nem az első nevezés

– Az idei nyertes pályaművek egyelőre még nem publikálhatók, de annyit elárulhatok, hogy mivel egy labdarúgópálya lelátójára, illetve bejáratára írták ki a pályázatot, lesz köze a labdarúgáshoz és a barcikai csapathoz is. Nincs pontos információm a falfestések elkészítésének időpontjáról, de augusztusban lesz egy eseménysorozat, amikor ünnepélyes keretek között adják át a nyerteseknek járó emléklapokat. Úgy gondolom, addigra befejeződnek a festéssel kapcsolatos munkálatok is. Az igazság az, hogy a 2021-es már a harmadik nyílt épületdekorációs pályázat volt, amin részt vettem. Volt egy korábban is 2013-ban, majd 2019-ben, melyre már tapasztalatokkal felvértezve tudtam jelentkezni – kezdte Méhész-Polyák Attila.

Hivatásomból adódóan közelről tapasztalom az egészséges életmód fontosságát – Méhész-Polyák Attila

Fontos üzenet

– Abban az évben több tervvel is indultam, és a legnagyobb meglepetésemre a „Szivárványeső” című elképzelésem nyerte el a szakmai zsűri tetszését, amivel arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem lehetünk kirekesztőek csak azért, mert különbözünk egymástól. Kiemelten büszke vagyok a városomra, hogy ez így megvalósulhatott – tette hozzá. – Nagyon fontosnak tartom a „tartozni valahová” érzést. Azzal, hogy ez a falfestés felkerült a Derkovics Gyula tér 12. oldalfalára, bizton érezhetem, hogy a ­Kolorcity részét képzem – folytatta. – Túlnyomórészt pozitív visszajelzéseket kaptam a grafikával kapcsolatban, bár volt, akinek el kellett magyaráznom a rajz üzenetét. A barátaim, rokonaim napi szinten küldték a megvalósítás fázisait. Azt hiszem, a többség velem együtt örült, bár mindig akadnak elégedetlenkedők és kritikusok. Az, hogy sikerült két egymást követő pályázaton is a legeredményesebben szerepelni, nagyszerű érzés, de mint korábban már említettem, biztos vagyok benne, hogy voltak művészeti szempontból értékesebb pályamunkák most is, és 2019-ben is. Lehetséges, hogy az enyém illeszkedik leginkább a Kolorcity arculatba. Talán a zsűri is fontosnak tartja azt az üzenetet, amit közvetíteni szeretnék – tette hozzá.

– Az idei pályázat témáját illetően úgy gondolom, hogy mivel az életem felénél tartok, már jobban fókuszba kerül az egészség, mint gyerekként vagy fiatal felnőttként. Hivatásomból adódóan közvetlen közelről tapasztalom az egészséges életmód fontosságát. Nem lehet a végtelenségig kizsákmányolni a testünket, a szervezet előbb vagy utóbb, de benyújtja a számlát, úgyhogy mindenkit biztatok a lehetőségeihez mértem minél egészségesebb táplálkozásra és a rendszeres mozgásra! Igyekszem ezek szerint alakítani a saját életmódomat is – hangsúlyozta.

Megrendíthetetlenül barcikai

– Kazincbarcika az én városom! Bár nem a városban születtem, de amióta az eszemet tudom, itt éltem, itt nőttem fel, ide köt a legtöbb emlékem – emelte ki Attila. – Aki ismer, jól tudja, hogy nagyon komoly dolognak kellene ahhoz történnie, hogy én ezt a várost elhagyjam. Itt él édesanyám, testvérem, rokonaim és a barátaim nagy része, itt van a munkahelyem, amit az egészségügyet érintő nehézségek ellenére nagyon szeretek. Igaz, van Barcikának fiatalabb városrésze is, de túlnyomóan a régi iparvárosi mivoltából adódóan jellemző volt a szürke, színtelen épületek sokasága. Ilyen formában is szerettük! De amióta elindult a Kolorprojekt, azóta számos házfalra kerültek falfestmények, utcák fiatalodtak, terek, parkok szépültek meg, megszámlálhatatlan koncert és egyéb kulturális, valamint sportesemény valósult meg városunkban. Természetesen a világjárvány hatásai itt is érezhetők, de bízzunk benne, hogy egyszer ezen is túl leszünk, és ott tudjuk folytatni, ahol a pandémia előtt abbahagytuk, türelmetlenül várom – mondta végül ­Méhész-Polyák Attila.

(A borítóképen: Méhész-Polyák Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában