Kisállat

2021.06.26. 19:15

A bagoly kedves háziállat

A bagolytartás nem igényel előzetes tudást, és egyszerűbb, mint papagájt tartani.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Kevéssé ismert, hogy Magyarországon lehetséges baglyot házi kedvencként beszerezni. Egyre többen érdeklődnek a különleges állatok iránt, amelyek közül a baglyok kedves és könnyen kezelhető madárnak számítanak.

Engedéllyel tarthatók

– A bagoly a papagájjal ellentétben nem akarja szétszedni az otthoni tárgyakat, és nem rongálja meg a röpdéjét – hívta fel a figyelmet Breznai Annamária tenyésztő. – Ugyanakkor különleges tulajdonságokkal rendelkező állat, például 270 fokban meg tudja fordítani a fejét. A nehézséget általában az jelenti, hogy Magyarországon egyelőre kevés a bagolytenyésztő.

Az őshonos bagolyfajok fokozottan védettek, ezért nem tarthatók háznál.

– Hazánkban magánszemély számára csak olyan baglyok tartása legális, amelyek nem honosok az országban, és nem kaptak veszélyes minősítést. Tehát az európai uhu, kuvik és gyöngybagoly tiltott. Szintén előírás, hogy tenyészetben született állatról legyen szó, amely rendelkezik gyűrűvel és ­CITES-engedéllyel. Ez azért is lényeges, mert a természetben született madár sosem válik kezessé, és csak szenved az emberi környezetben. Az új gazdinak bejelentési kötelezettsége van a környezetvédelmi hatóság felé – mondta a tenyésztő.

Szeretnek játszani

Felelősség a bagolytartás, érdemes előtte konzultálni a tenyésztővel.

– Mire hazavisszük a madarat, már fontos, hogy megteremtsük a szükséges életfeltételeit. A bagoly lakásban vagy családi házban is tartható, de nem szobatiszta. Eredendően éjszakai állat, de háznál átszokik az ember biológiai órájára. A kertben érdemes védett helyen röpdét vagy kennelt kialakítani számára, amelybe plüssjátékokat, rongyokat helyezünk el. Egy nagyobb méretű maláj vagy pápaszemes bagolynak minimum kétszer két méteres röpdére van szüksége, ahová nem jutnak be az akár betegségeket terjesztő verebek. Egy pamatos füleskuviknak azonban egy nagyobb méretű kalitka is elegendő. Jó, ha felkészülünk rá, hogy ragadozók lévén, előre fagyasztott naposcsibével vagy egérrel, patkánnyal kell etetnünk őket – sorolta a szakember.

Öntörvényűek

A bagoly nyugodt állat, de igényli a foglalkozást, különösen, ha egyedül van.

– Nem kell állandóan játszani a madárral, de annak kifejezetten örül, ha a gazda vállán vagy kezén tanyázhat, és más állatok társaságát is elfogadja. Mivel 30-40 évig él, sőt a tenyészetben akár tovább is, egy életre szükséges, hogy elköteleződjünk mellette. Az új kedvenc ellátása körülbelül egy cicáéhoz mérhető, és a jelleme is a macskáéra hasonlít legjobban. Tévhit, hogy a bagoly nagyon okos, bár alapvető dolgokat el tud sajátítani. Hallgat a nevére és eligazodik az otthonában, de mindvégig öntörvényű marad. Van egy híres könyv, Stacey O’ Brian Wesley, kedvesem című beszámolója, amiben a szerző egy gyöngybagolyról szóló kalandjairól ír. A művet minden leendő bagolytartónak ajánlom – emelte ki Breznai Annamária.

(A borítóképen: Breznai Annamária és Szophie nevű maláj erdeibaglya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában