május 1.

2021.05.01. 07:00

Piros betűs, de nem ünneplik

Rendhagyó lesz az idei május 1. is, amelyet Miskolcon májusfaállítással ünnepelnek.

Bacsó István

20200430 Esztergom A szentgyörgymezői hölgyekért dobog Esztergom ezen városrészén élő férfiak szíve, melynek minden május 1-jén májusfa állítással adnak nyomatékot Fotó: Pöltl Zoltán PZ Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: MW

Fotó: Pöltl Zoltán

Egyre távolodó emlékek ma már a „nagy”, rendszerváltás előtti május elsejék, amikor a munkásság legfontosabb ünnepét az egész ország köszöntötte, felnőttől a gyermekekig, különböző programokkal. Ki sörrel-virslivel majálisozott szervezett eseményeken, ki játékkal, kirándulással a szabadban vagy kiskerti munkával a telken.

Májusfa Miskolcon

Ahogy kopott a munkásmozgalom fénye, úgy lettek egyre szerényebbek a programok, és háttérbe szorult a politikai jellege is, de családi kikapcsolódásként még mindig élő. Szeretünk majálisozni, kimozdulni. Május már az igazi tavasz, csábít a szabad levegő a hosszú tél után.

A miskolciakat hívja ilyenkor a Csanyik, Miskolctapolca, Lillafüred, a Bükk és a megye számtalan szépsége. Mennénk is szívesen, de az idei majális még a járvány árnyékában telik. Korlátozott lehetőségek között. Reméljük, most utoljára!

Gyors felmérésünk alapján úgy tűnik, hogy a legtöbb településünkön nem lesznek központi, szervezett programok. Miskolcon az önkormányzat üdítő kivételként, szinte az utolsó pillanatban, egy központi májusfa állítása mellett döntött. „A májusfa hagyományának újjáteremtése hívta életre azt a kezdeményezést, melynek keretében májusfadíszítésre invitálja a városban élőket a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata” – írják közleményükben.

A magyar néprajz szerint a májusfa a zöld ág, a természet megújhodásának szimbóluma, legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. A magyar nyelvterületen a májusfaállításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek előtt felállított májusfa. A miskolci önkormányzat ennek fényében a városháza előtti téren állít fát, amelyet a város lakói szalagozhatnak, díszíthetnek fel. A helyszínen lehetőség lesz a szalagokra rövid üzenetet is írni.

Táncolni fognak

Körkérdésünkből kiderült, hogy a kezdeményezés visszhangja felemás. A legtöbb vezető inkább még a járványveszély elleni védekezést tartja előrébb valónak.

Butta László, Tarcal polgármestere tréfásan megjegyezte, ők nem jönnek majd díszíteni a miskolci májusfát, és jelen pillanatban nem terveznek semmilyen hivatalos ünnepséget Tarcalon. Azonban a szabadnapot és a jó időt kihasználva Tokaj kihívására bekapcsolódnak a „Jerusalema táncos kihívásba”. Ezen a napon tehát több helyszínen táncolnak majd az önkormányzat és intézményeinek dolgozói és más tarcaliak, amit videóra vesznek, és hamarosan felkerül majd az internetre is. Ezen túl a városi borászok a pincéik előtt egy szűk „Bűbájos hétvégét” tartanak, némi borkóstoltatás céljából.

Hasonló a helyzet Tokajban.

– Felgyorsultak ugyan az események a járványügyi korlátozások feloldása kapcsán a jól haladó oltások miatt, de ezen a hétvégén mi még nem szervezünk tömegrendezvényeket. Úgy gondoljuk, hogy kivárunk még ezzel. Nem tudom, hogy jó üzenete van-e egy ilyen kezdeményezésnek. Korainak tűnik. Nálunk kicsit még visszafogott minden. Mai állás szerint nem lesz Tokajban központi ünnepség – osztotta meg velünk Posta György polgármester az önkormányzat álláspontját.

Abaújszántó első embere, Sáfián Ádám csatlakozott kollégáihoz, és elhamarkodottnak tartja ilyen központi programok szervezését, amelyek várhatóan sok embert vonzanak egy helyre. „Még közel sincs vége a járványnak, csak gratulálni tudok azoknak a polgármestereknek, akik ilyen rendezvényeket szerveznek!” – mondta a polgármester.

Később döntenek

Megkerestük a Magyar Szakszervezeti Szövetség B.-A.-Z. megyei képviselet-vezetőjét, Eördöghné Pataki Irént is, aki elmondta, hogy május elseje a munka és a munkásság legfontosabb ünnepe számukra, de sajnos a járványhelyzet miatt beszűkültek a megemlékezés lehetőségei. Mai állás szerint nincsenek tervek szervezett rendezvényekre részükről.

Lesz még egy testületi ülésük, ahol döntenek majd arról, az adott körülmények között hogyan emlékeznek meg az ünnepről. Ennek pontos mikéntjéről a döntés előtt nem tud nyilatkozni. De bizonyára visszafogott lesz.

(A borítóképen: Majálist sehol nem terveznek, de májusfát például Miskolcon is állítanak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában