Lemezbemutató koncert

2021.05.24. 18:30

Népzenei elemekkel gazdagítva

Megyénkbe látogat a magyar Djabe, a világ egyik legkiválóbb progresszív, jazz, világzenei fúziós zenekara.

Apagyi Beáta

Fotó: MW

The MagicStag lemezbemutató koncertjüket június 4-én tartják meg Miskolcon, az Ady Endre Művelődési Házban este 8 órától. A dátumot érdemes megjegyezni, hiszen a Djabe négy éven belül már az ötödik lemezét jelenteti meg Angliában, ami a magyar zenekarok esetében egyedülálló. Ezúttal nem Djabe&Steve Hackett név alatt adták ki az albumot, a kizárólagos előadó Djabe, ezzel óriási előrelépést téve a nemzetközi zenei életben. A változtatás ellenére a Hackett házaspár neve is szerepel az albumon, hiszen hozzájuk köthető a lemez koncepciója, illetve a címadó dal szövege, narrátorként is jelen vannak, valamint hét számban gitárosként is szerepelnek.

A zenekar tagjai közül Barabás Tamást és Égerházi Attilát, illetve a házaspárt Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The MagicStag megírására. Az alkotópáros elhatározta, hogy magyar népzenei kincsek elemeit is beépítik a címet adó Csodaszarvas-szerzeménybe, továbbá igyekeznek világzenei elemeket is bevonni az egyes kompozíciókba. Az albumot tehát Égerházi Imre festményeinek megzenésítésére építették, akit az ezredfordulóra az Alföld egyik vezető mestereként tartottak számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Égerházi életművének alapos áttanulmányozása után a zenekar a kiválasztott festményeket kötötte össze a szerzeményekkel.

Online is elérhető

A felvételeken a magyar népzene és progresszív rock, jazz, világzene elemeit ötvözték. A Cherry Red Records angol kiadó beharangozójában a Djabe-ra, mint a világ egyik legkiválóbb progresszív, jazz, világzenei fúziós zenekarára hivatkozik. Bár a június 4-i bemutatót csak védettségi igazolvánnyal látogathatják az érdeklődők, azok, akik nem rendelkeznek a dokumentummal, sem maradnak le a produkcióról, hiszen a jegy.hu streamingjén keresztül élőben megnézhetik a június 5-i előadást este 7 órától. A jegyvásárlás az online-bjc.jegy.hu oldalon elérhető, illetve azok számára, akik ízelítőt szeretnének kapni az albumból, íme egy videó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában