fuvolaverseny

2021.05.21. 14:00

Miskolci lány lett az ország legjobb fuvolistája

Jázminnak a fuvola csilingelő hangja tetszett meg, azért választotta ezt a hangszert.

Hegyi Erika

Forrás: Olvasónk küldte

Kiss Jázmin Eszter első lett a X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyen. A Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákja az V. korcsoportban bizonyult a legjobbnak. Megyei megméretéseken már szerzett első helyet, de mint mondja, igazi sikernek a mostanit tartja, hiszen a megyében nincs túl sok versenyző az ő korcsoportjában.

Meglepetés

– Hatalmas meglepetés volt az első hely – fogalmazott Jázmin. – Félig-meddig számítottam rá, ugyanis a verseny kétfordulós volt, és már a válogatón is magas pontszámot kaptam, a maximális 60-ból 59-et. Tehát jó esélyekkel indultam. Azonban nem szeretek latolgatni, hogy hanyadik leszek, mert nehéz a zsűri fejével gondolkodni. Amit én önkritikával látok, nem biztos, hogy a zsűri tagjai is ugyanúgy látják – tette hozzá.

Jázmin második osztályos volt, amikor elkezdett szolfézsórákra járni a zeneiskolába. A következő évben választotta a fuvolát.

– Nem akartam népszerű hangszert, zongorát vagy gitárt, hanem valami olyasmit, ami különleges és kicsit mellőzött. Így esett a választásom a fuvolára. Tetszett a csilingelő hangja, és az, hogy nőies. Igazából ennyi elég is volt, hogy emellett döntsek. Az első években még nem gyakoroltam olyan sokat, mint most, de nagyon szerettem fuvolázni. Soha nem éreztem kötelezőnek, a zeneiskolai órák nem plusz­óráknak számítottak, hanem örömmel jártam oda. Én magam akartam minél jobban játszani, senkinek nem kellett figyelmeztetnie, hogy gyakoroljak. Igazi örömzene volt számomra a fuvolázás – mondta lelkesen Jázmin.

Online

Az országos versenyről pedig elmesélte, hogy a járvány miatt videofelvételeket kellett elküldeni a zsűrinek, hiszen a szokásos módon nem lehetett rendezvényt tartani. A válogatóra egy kevésbé ismert darabbal készült, Torroba: Dedicatoria című művével, ami spanyolos hangulatú, mondhatni tüzes darab. A döntős mű ehhez képest sokkal ismertebb, Mouquet francia szerző Pán-szonátája.

– Mindkét darabot kedvelem, de a szonáta az első hallás után teljes szerelem volt. Képes voltam napi 10-15-ször meghallgatni, és csillogó szemekkel végigmosolyogni az egészet. Nagyon-nagyon kedvelem. A videomegosztón sok-sok felvételt találni, híres fuvolisták is játsszák. Amikor elő­adok egy darabot, fontos, hogy legyen benne egyéni szín, saját elem. Hiszen én játszom, a saját történetemet mesélem el, de emellett nagyon sokat tud segíteni mások előadása is. Ha valahol elakadok, vagy nem vagyok benne biztos, hogy hogyan kell megformálni egy-egy zenei motívumot, sokat segítenek a felvételek – magyarázta a tehetséges fuvolista.

Zenekarral

Jázmin boldogan beszélt arról is, hogy a közelmúltban zenekari kísérettel játszhatott barokk darabokat, ami nagyon ritkán adatik meg a fiatal szólisták életében. Tavaly a Reményi Ede Kamarazenekar válogatta be a Miskolc Virtuózai programjába, tehát az együttessel léphetett színpadra, majd a Miskolci Szimfonikus Zenekar Hang-ár, ifjúsági programjában adott elő egy művet.

– Óriási élmény volt mindkét fellépés, hiszen a fiataloknak ritkán adatik meg zenekari kísérettel játszani, erre inkább akkor van lehetőség, amikor az ember már fuvolaművész vagy teljes állású fuvolista – tette hozzá Jázmin.

Megtudtuk tőle azt is, hogy a Lévay József Református Gimnáziumba jár, most 9.-es, és kitűnő tanuló. Azt még nem tudja, hogy pontosan merre viszi majd az útja. Nem biztos, hogy hivatásos zenész lesz, mert nagyon érdekli a pszichológia, de azt tudja, hogy a fuvolázást soha nem fogja abbahagyni. Szívesen tanulna majd zene­pszichológiát és dolgozna zeneterapeutaként. Jázmin olvasni is nagyon szeret, igazi könyvmoly. Bárhol, bármikor képes olvasni, mert mindig van nála könyv. Másik hobbija pedig a terepfutás.

Az országos fuvolaversenyen Jázmin tanárai is elismerésben részesültek. Különdíjat kapott Kristonné Viola Barbara fuvolatanár és Gulybánné Varga Krisztina zongorakísérő.

(A borítóképen: Kiss Jázmin előadás közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában