egészség

2021.05.22. 09:00

Megsínylették fogaink a home office időszakát

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot vagy halasztották el kezelésüket.

20210105 Békéscsaba Dentál fogászatnál speciális légtisztítót használnak Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

Az otthon töltött idő alatt előfordult, hogy időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édességfogyasztás is – derült ki a MindentMent Fogászati Rendelők 1600 fős online kutatásából. A fogápolási szokások megváltozásának kedvezőtlen hatásai már érezhetőek.

Halasztottak vagy el sem mentek

A nem reprezentatív kutatásban megkérdezettek között 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk a koronavírus-járvány miatt halasztotta el a szűrővizsgálatot, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrővizsgálatot, mert a járvány miatt nem fogadta a fogorvosa – derül ki a felmérésből. „Magyarországon egyébként is vannak hiányosságok a fogápolás és a szájhigiéné terén, amin a Covid csak rontott, és aminek rövid és hosszú távú hatása is lehet. Fogfájást okozó szuvasodás vagy góc fél-egy év alatt is kialakulhat. Ezért fontos szűrővizsgálatra menni, hogy ezeket időben kiszűrjük. Ha ez elmarad, a kisebb gócból olyan nagyobb gyulladásos elváltozás alakulhat ki, ami a fog elvesztéséhez vezethet. Sajnos már érezhető, hogy akik télen elhalasztották a szűrést, azoknál problémák jelentkeznek” – mondta dr. Perger Alexa fogszakorvos.

A kutatásból kiderült, hogy átlag feletti volt a szűrővizsgálat koronavírus miatti elhalasztása az átmenetileg vagy tartósan home office keretében dolgozók, valamint az iskolabezárás miatt otthon maradásra kényszerült válaszadók között. A pénzügyi ok azok körében volt átlag feletti, akik elveszítették a munkájukat. Hasonló a helyzet a fogászati kezelések terén is. A válaszadók 16 százaléka a koronavírus miatt, 8 százaléka pénzügyi okokból döntött a fogászati kezelés kihagyása mellett, míg a megkérdezettek 3 százaléka egyszerűen csak a fogorvostól való félelmében döntött így. A fogorvos az esetek mindössze 1 százalékában kérte, hogy tegyék más időpontra a beavatkozást. A fogászati kezelés elhalasztása a home office és az iskolabezárás miatt otthon maradásra kényszerült válaszadók között számottevően magasabb volt, mint más válaszadók esetében.

Elfelejtett fogmosás

A válaszadók 7 százaléka bevallotta, hogy néha kimaradt a fogmosás az elmúlt egy évben. Az azonban jó hír, hogy a megkérdezettek 33 százaléka többet mosott fogat, 60 százalék pedig ugyanannyit. Azok, akik elveszítették a munkájukat, az átlaghoz képest 37 százalékkal többen mosnak gyakrabban fogat. Leginkább a tartósan home office-ban dolgozók feledkeztek el a fogmosásról, csaknem kétszer annyian, mint az átlag, ami azt támasztja alá, hogy aki nem jár közösségbe, hajlamosabb kihagyni a fogmosást. A fogszakorvos szerint az otthoni tanulásra kényszerült gyerekek és a fiatalok között még ennél is rosszabb lehet a helyzet, mert nekik még nincs olyan problémájuk, ami motiválná őket a rendszeres és alapos fogápolásra. A szülőknek érdemes fokozottan odafigyelni erre.

Több édesség

A válaszadók 18 százaléka több édességet evett a pandémia alatt, míg 31 százalék kevesebbet. A nők között 26 százalékkal többen vannak, akik több édességet esznek, mint a férfiak között. A 25 és 40 év közötti korosztályban emelkedett meg a legjobban az édességfogyasztás, az átlaghoz képest 22 százalékkal többen csábulnak el egy kis nassolásra. A szakember azt tanácsolja, hogy fogyasszunk minél kevesebb édességet, azt is lehetőleg közvetlenül a főétkezések után, és ne nassoljunk az étkezések között. Evés után legalább egy jó alapos szájöblítés javasolt, amivel csökkenthető a probléma. Emellett home office-ban ugyanúgy fontos a napi kétszeri alapos fogmosás, fogselyem és fogköztisztító használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában