nyaralás

2021.05.29. 20:00

Kinek a termál, kinek a Balaton jut

Idén a magyarok többsége itthon nyaral, az általunk megkérdezett intézményvezetők is így tesznek.

Hegyi Erika

Forrás: MW

A magyar emberek többsége nem tervez külföldi utat nyáron, derült ki egy közelmúltban készült felmérésből. A világjárvány részben megváltoztatta az utazási szokásainkat, ezúttal sokan a biztonságot tartják a legfontosabbnak. Az utazási kedvünk nem csökkent, az úti célok változtak. A megkérdezettek 54 százaléka hazai utakat tervez, 26 százalékuk itthon és külföldön is nyaralna, 4 százalékuk csak külföldi utazásra készül, a fennmaradó 16 százalék pedig nem menne sehova.

Külföldre a fiatalok

Áprilisban is készült egy hasonló felmérés, ez online történt, akkor még a mostaninál is bizonytalanabbak voltak a külföldi utazásokra vonatkozó szabályok. Ebből a kutatásból az derült ki, hogy a kérdőívet kitöltők 57 százaléka tervezett belföldi és külföldi nyaralást az idei évre. A többség belföldi nyaralást részesített előnyben, csak a gazdaságilag aktív emberek ötöde gondolkodott külföldi utazásban. Az átlagnál gyakrabban terveznek utazásokat az idei nyárra a közép-magyarországi régióban élők és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Az észak-magyarországi és az alacsony iskolai végzettségű emberek azonban nem gondolkodnak nyaraláson. Külföldre főleg a legalább érettségivel rendelkező, egyedülállók mennének, közülük is leginkább a fiatalabbak, a diákok, akik sokszor lakótársaikkal élnek (albérletben, kollégiumban), valamint azok a fiatal párok, akiknek még nincs gyermekük.

– Soha nem tervezünk hosszú nyaralást – mondta Kércsi Tibor, az edelényi Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Borsodi Tájház igazgatója. – Évente egyszer-kétszer, 2-3 napra megyünk el valamelyik meleg vizes gyógyfürdőbe, fáradt testünket megpihentetni. A munkám sem engedélyez többet, de egyébként sem vagyunk nagy nyaralók. Ha csak egy napunk van a pihenésre a hétvégén, akkor rekreációként leugrok a garden beach-re, ami a kertemben lévő puha falú medencét jelenti. Itt nincs strandzaj, csak kellemes zene, amit én választok magamnak és madárcsicsergés – sorolta Kércsi Tibor.

Hozzátette: sok ismerőse van, akik minden évben a Balatonnál nyaralnak.

– Mi azonban nem vagyunk Balaton-fanok. Őszintén bevallom, hogy egyszer voltunk a magyar tengernél, de azt mondtuk, hogy oda még egyszer le nem zötykölődünk. Hideg vízben legfeljebb horgászni szeretek – fogalmazott.

A meleg, gyógyvizes helyek közül azonban már sokat kipróbáltak. Kedvelik Miskolctapolcát, Mezőkövesdet, Hajdúszoboszlót, Végardót, Demjént, Orosházát, Gyopárosfürdőt, Kisújszállást. Külföldre az idén semmiképpen nem mennének, hiszen félnek a vírustól. Szlovákiába utaznának, ha szabad lesz az átjárás. A Felvidéken kirándulgatnak majd, úgy, ahogy az elmúlt években is.

Csak a Balatonhoz

Még nem tervezte meg a nyári utazását Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt Miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának vezetője. Egyelőre sok elfoglaltsága van, nemrég lett vége a krízisidőszaknak, és a sikeresen elnyert pályázatok beszámolóját is készíti. Felügyelnie kell az intézményekben folyó felújításokat.

– Ha megyek nyaralni, akkor csakis belföldre, a Balatonhoz. A korábbi években többször voltam ott, a Vöröskeresztnek is vannak a tónál üdülői. Az biztos, hogy az országból nem lépek ki! A járvány még nem múlt el, és felelősséget érzek a gondozottak, valamint a munkatársaim iránt. Az oltást ugyan megkaptam, de félek, hogy mégis összeszedek valamilyen fertőzést. A munkám során sok emberrel találkozom, nem veszélyeztethetem az egészségüket – fogalmazott.

Jelezte: egyelőre még a Balaton is képlékeny, de ha mégis nyaralásra szánja rá magát, akkor csakis a magyar tenger lesz az úti cél.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/utazas-elott-tajekozodjunk-3-5450761/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/bepotolni-az-elszalasztott-elmenyeket-5371105/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/a-turizmus-legerosebb-idoszaka-johet-5360539/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában