Ízvilág

2021.05.17. 15:30

Grill, menta, citromfű

A grillezés összehozza a családokat, barátokat, és a legízletesebb ételek a szabad ég alatt készülnek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tavasszal, ahogy melegszik az idő, különösen a járványos időszak enyhülésével, egyre többen választják a kerti partit mint kikapcsolódási formát. Ha valaki rendelkezik kinti grillsütővel, a legfinomabb húsokat és zöldséges köreteket készítheti el. A sajókazai időseknek különösen nagy gyakorlata van ebben, rendszeresen tartanak főzőversenyeket a környező települések közösségei számára, és tavaly a helyi lecsófesztiválon is részt vettek.

– A főzés szeretetét és gasztronómiai tudását tagjaink legtöbbje a családjából hozza magával. Egyesületünk igyekszik hozzájárulni, hogy kapjanak lehetőséget ennek bővítésére, mert mindannyian szeretünk a konyhában tevékenykedni – mondta Zsúdel Gáborné, a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület elnöke.

Közösségépítő finomságok

A szabadtéri sütésben, főzésben is hasznos tapasztalatokra tettek szert.

– A pandémia előtt rendszeresen szerveztünk klubtalálkozókat, ahol a különböző tájegységek ízei is versenyre keltek egymással a Radvánszky-kastély udvarán. Mindig nagy élvezettel vettünk részt ezeken a közösségépítő főzőversenyeken, ahol egyszer másodikok lettünk, egy másik alkalommal pedig különdíjat kaptunk. Aztán a vírushelyzet miatt igyekeztünk áttérni az online térben, vagy otthon is megtartható eseményekhez. Mivel kevesen vagyunk, csatlakoztunk a kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör Ízkavalkád nevű kezdeményezéséhez. Mindenki a saját lakásában készítette el a specialitását, lefotózta és beküldte a recepttel együtt, amit utána zsűriztek. Közel negyven új ételt ismertünk meg így, sok-sok különlegességgel. Grillezni kisebb körben, csak a klubtagokkal vagy a családdal szoktunk. A grillhúshoz a legjobb választás a tarja vagy a csirkemell, amit különbözőképpen fűszerezünk. Ha valaki kedveli a hús mellé a parázson sült krumplit, akkor megolajozott alufóliába becsomagolva, egy-két burgonyát egészben megsüthet a grillsütőben, úgy jó fél óráig. Viszont tavasszal népszerűbbek a grillzöldségek köretként. Az ételek elkészítési ideje különböző lehet attól függően, hogy villany- vagy szénsütőt használunk-e. Ezt mindenkinek a sajátján érdemes kitapasztalnia – ajánlotta a sajókazai háziasszony.


Grillezett hús hozzávalói: 4 főre

– 3 szelet tarja

– 1 kg csirkemell

– 12 evőkanál olaj

– 1 evőkanál mustár

– 1 kávéskanál méz

– 1 fél citrom leve

– csipetnyi só

– bors

– kakukkfű

– tárkony

– citromfű

– menta

Grillezett hús elkészítése:

Az olajból, a mustárból, a citromléből és a mézből kikeverjük a pácot, majd hozzáadjuk a sót és a borsot. A tarjára zöldfűszerként kakukkfüvet és tárkonyt tegyünk. A csirkemellhez a citromfű és a menta illik jobban. A pácba beleforgatjuk a húst és akár egy éjszakát is pihentetjük a hűtőben, hogy átvegye a fűszerek aromáját. Sütés közben érdemes lecsöpögtetni, és amikor megfordítjuk, újra megkenni a páccal. A kerti villany grillsütőn elegendő 10- 12 percig sütni a húst, amíg porhanyós nem lesz. Amit nem fogyasztunk el azonnal, azt csomagoljuk be alufóliába. Még sokáig melegen tartja az ételt és segít összeérni az ízeket. Köretként a húsok pácában megforgatott grillezett zöldséget: padlizsánt, cukkinit vagy fehér-, illetve pritaminpaprikát ehetünk, ami 1-2 perc alatt megpárolódik a grillsütőben. Savanyúságként pedig paradicsomsalátát vagy zöldsalátát fogyaszthatunk.

(A borítóképen: Közeledik a grillszezon, zöldségeket, húsokat egyaránt grillezhetünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában