enyhítések

2021.05.25. 18:00

Fokozatosan indul be a turizmus

Az aggteleki Baradla-barlang már várja a látogatókat, de a felszíni programok közül is több újraindult.

Marosréti Ervin

20200806 Jósvafő fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Idén 35 éve nyilvánították nemzeti parkká az aggteleki karszthegységet. Baradla barlang.

Fotó: Ádám János

A pandémiás helyzetnek köszönhetően hosszú hónapokon keresztül zárva tartott a Baradla-barlang. Május első hétvégéjén azonban újra megnyílt a létesítmény ajtaja, az érvényes törvényi szabályozásoknak megfelelően, védettségi igazolvánnyal látogatóható a világörökség részének számító barlang. A fenntartó Aggteleki Nemzeti Park munkatársai azonban a holtidőben sem pihentek, hiszen számos munkát el kellett végezni ahhoz, hogy újra vendégeket fogadhassanak.

Fontos munkák

– Az első és legfontosabb tennivaló a rendszeres karbantartás volt – árulta el érdeklődésünkre Gruber Péter általános igazgató-helyettes. – A teljes elektromos világítás mellett a dísz– és biztonsági lámpák stabil működésére is figyelnünk kellett. Ezután a kollégák végigmosták a járdarendszert és lekezelték a korlátokat is. Ekkor első ránézésre elkészült a barlang, de a bejárat fölötti résszel még bőven volt teendőnk. A nagy sziklafalon ugyanis a téli hónapokban a csapadék mellett megjelent a fagy is. Az apró repedésekben jéggé változott a víz, ami feszítő hatást gyakorolt. Kalapáccsal kellett ezt a részt végigvizsgálni, a „kopogózás” elvégzése után mondhattuk azt, hogy biztonságosan tudjuk fogadni a vendégeinket.

Az első és legfontosabb tennivaló a rendszeres karbantartás volt – Gruber Péter

A nyitás utáni napokban azonban még nem özönlöttek a turisták Aggtelekre. Az érettségi környékén egyébként sem szokott lenni nagy forgalom, így a kiugró dömping idén is elmaradt. Gruber Péter szerint a mögöttünk hagyott hosszú hónapok után lassan indul be a turizmus.

Felszíni programok

– Amint újabb enyhítések lesznek, mi is úgy indítjuk be a programjainkat – tette hozzá az általános igazgató-helyettes. – Ettől függetlenül a Bodrogzugban már élni lehet a vízitúrázás lehetőségévél, és az ökoturisztikai szolgáltatások is igénybe vehetőek. A meghirdetett felszíni túrákra is lehet jelentkezni, ezért nagyon bízom benne, hogy az emberek rövid időn belül ismét felfedeznek minket, és visszaszoknak az Aggteleki Nemzeti Park területére.

A társaság és a helyi önkormányzat kapcsolata továbbra is jó, amiben csak lehet együttműködnek, összedolgoznak. A településen megvalósuló események ugyanakkor eltérő profilúak lehetnek. Amíg a falu vezetése a közösségi rendezvények, fesztiválok irányába megy el, addig az ANPI továbbra is a szemléletformálást, a környezettudatos életmód népszerűsítését helyezi előtérbe. Az viszont közös érdek, hogy a jövőben minél több vendég érkezzen Aggtelekre.

Gyógybarlang?

A gyógyturizmusban is lehetőséget látnak a Baradla-barlang kapcsán, ezért tartottak tavaly úgynevezett próbaterápiákat. Az elvégzett vizsgálatok és felmérések után kiderült, hogy azoknak a pácienseknek, akik részt vettek a kezeléseken, jelentősen csökkentek az asztmatikus panaszai és a gyógyszerigényük is visszaesett.

– Az most már bizonyított tény, hogy a Baradla-barlang gyógyhatással rendelkezik – szögezte le Gruber Péter. – Ezt több mérés is alátámasztotta, jelenleg összesítjük az eredményeket és a közeljövőben folytatjuk a folyamatot, amelynek a végén reményeink szerint gyógybarlanggá nyilváníthatják a Baradlát. Ez az alfája és az ómegája annak, hogy a megkezdett próbaterápiák után folyamatos kezeléseket lehessen tartani. Bízom benne, hogy a jövőben ezzel is ki tudjuk bővíteni a szolgáltatásokat, hiszen nagyon fontos, hogy lehetőségeinkhez mértem mi is foglalkozzunk az emberek egészségi állapotával.

(A borítóképen: A Baradla-barlang egyik gyönyörű része a sok közül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában