Egészség

2021.05.19. 16:00

Erre is jó a gyógyvizünk!

A magyarországi gyógy­vizek is megoldást jelenthetnek a Covid-betegség utáni tünetek enyhítésére.

Nagy-Hankó Krisztina

20200901 Mórahalom Nehéz és gyenge kezdést követően a körülményekhez képest erős szezont zárt a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő, ahol már az őszi–téli üzemre készülnek. A nyár utolsó hétvégéjén telt ház volt a fürdőben. Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Forrás: MW

Fotó: Török János

Megnyitottak – egyelőre a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók számára – a fürdők és wellness-szolgáltatások. Dr. Melanie Smith, a Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus és Marketing Intézetének oktatója szerint a koronavírus után nagyobb szükség lesz a wellnessre, mint valaha, a termál- és gyógyfürdők számára pedig új lendületet hozhat a rekreáció iránti igény.

Egy medencében

A kutatásban azt vizsgálták, hogyan alakultak át a visegrádi országokban a korábban államilag támogatott és orvosi céllal működtetett gyógyfürdők, melyek ma már kiemelt turistacélpontok. A tanulmány a termál- és gyógyfürdő szektor magyar, szlovák, cseh és lengyel szakértőinek tapasztalatait gyűjtötte öszsze, és konkrét javaslatokat is megfogalmaz. A tanulmány azokra a fürdőkre koncentrált, amelyek az orvosi vagy balneológiai kategóriába tartoznak, azaz amelyeknek egyszerre kell kiszolgálnia az egészségügyi okokból beutalt vendégeket, és azokat, akik önköltségen veszik igénybe a szolgáltatásokat. A fürdőkben egy közösségi téren osztozik mindenki. Az aktív, csoportos élményeket kedvelők, a pihenésre vágyók, továbbá akik a szolgáltatásokat, a kényeztetést keresik, illetve a kisgyermekes családok és az idősebb vendégek, akik konkrét egészségügyi problémákkal, néha speciális kezelési igényekkel keresik fel a fürdőket. Bár a wellness-szolgáltatások egyre népszerűbbek a fiatalok és a turisták körében, a V4 országok gyógyfürdőiben még mindig az egészségügyi kezelésekre helyezik a hangsúlyt. A megkérdezettek szerint a magyaroknak alapvetően több ismeretre lenne szüksége a megelőzés fontossága és az egészséges életmód terén.

Rehabilitáció Covid után

Bár a koronavírus rövid és hosszú távú hatásait még mindig vizsgálják, azt már biztosan tudjuk, hogy fizikai és mentális regenerálódásra is szüksége lehet a víruson átesetteknek. A termál- és gyógyfürdők szolgáltatásai kifejezetten jó hatással lehetnek a visszamaradó légzőszervi problémákra, a gyógyhatású víz pedig segít ellazítani az izmokat és megnyugtatni az elmét. A tanulmány szerint a hazai fürdőknek is érdemes kihangsúlyozniuk ezeket a pozitív hatásokat. A létesítmények akár speciális programokat is kínálhatnak azoknak, akiknek tüdő- és légzési problémái voltak a Covid-fertőzés miatt. A wellness-szolgáltatások azoknak is segíthetnek, akik nehezen élték meg a pandémiát, hiszen a gyógyvíz csökkenti a stresszt, segít kikapcsolódni, ellazulni, továbbá erősíti az immunrendszert is, ami kiemelten fontos.

Enyhítheti a tüneteket

Valóban jó a gyógyvíz a Covid-fertőzés utáni regenerálódásra, legalábbis az övék bizonyítottan – mondta Jacsó Zoltán, a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő vezetője. A kénes víz ugyanis kiváló a légzőszervi problémák enyhítésére és az izmok lazítására, izomgörcsök oldására. Ezt az intézmény gyógyászati részlegének vezetője, dr. Képes Ildikó is megerősítette. Hozzátette: a kén segít a pangó váladékok eltávolításában nyákoldó hatása révén, azaz a köhögés csillapításában. Továbbá a kén az erek falába beépül a koleszterin helyére, ezáltal keringésjavító is. Hozhat pluszérdeklődést a vendégek részéről, hogy nemcsak szabadidős tevékenységként, de poszt-Covid-terápiára is alkalmas a gyógyvíz, azonban ettől nem valószínű, hogy megnövekedett lesz a forgalom – vélekedett a fürdővezető.

Mindenképpen ajánlott azonban a betegségből felgyógyultak számára kipróbálni a gyógyvizet, hiszen javíthat az általános közérzeten és a fertőzésből visszamaradt tüneteken. Egyelőre csökkentett kapacitással várják a látogatókat, de már működnek a gyógymedencéik – emelte ki Jacsó Zoltán.

(A borítóképen: Jót tesznek egészségünknek a hazai gyógyvizek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában