Állatvilág

2021.05.02. 19:30

Egy barátságos fekete gólya

Visszatért Afrikából, és olykor a városba is bemerészkedik. Pedig ez nem jellemző rá.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő fekete gólya visszatért Afrikából. Nagy ritkaság. A mi iskolánk körül sok csodába lehet botlani” – írta ki közösségi oldalára a Hámori Waldorf Iskola.

Egy videót is közzétettek, melyen a kuriózumnak számító fekete gólya óvatosan lépked a Szinva patakban.

Somoskői Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnökétől megtudtuk, hazánkban valóban nem számít mindennapi vendégnek a fekete gólya. Különlegessége, hogy miközben a fehér gólya urbanizálódott, tehát jól érzi magát lakott településeken, és fészket is ott épít magának, a fekete gólya maradt az erdős részeken, a csendes, turistaútvonalaktól és emberektől távoli helyeken.

Halakat, békákat

– Ez a gólya azonban abból a szempontból is nagyon különleges, hogy nemcsak a Hámori Waldorf Iskolánál látható, hanem elkalandozik egészen a Kiss Ernő utcai Szinva-szakaszra. Olykor felül a lámpaoszlopra, és onnan nézelődik. Ez a viselkedés valóban szokatlan, hiszen a fekete gólyára nem jellemző, hogy szívesen tartózkodna emberek közelében. Ebből a fajból egyébként sokkal kevesebb van, mint fehér gólyából – sorolta a szakértő.

Hozzátette: a fekete gólya tápláléka megegyezik a fehér gólyáéval. Szereti a békákat, halakat, ezért vizes élőhelyek környékén vadászik szívesen, de ha erre nincs lehetősége, akkor megelégszik a kisebb, szárazföldi állatokkal is, bogarakat, pockokat, egereket, földön fekvő madárfiókát keresgél, tehát mindent, amit egyben le tud nyelni.

A fekete gólya különlegessége az is, hogy a fák törzsétől messze, vízszintesen kinyúló ágain épít fészket, ugyanolyan gallyfészket, mint a fehér rokona.

Azért választja ezt a helyet, mert hatalmas szárnyai vannak, és így jobban meg tudja közelíteni a fészkét. A Hámorban levideózott madár valószínűleg a Szinva vagy a Garadna völgyében él, távol az emberek által kedvelt területektől, monda Somoskői Péter.

(A borítóképen: Sokkal kevesebb van belőle, mint a fehér gólyából)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában