A Szentlélek eljövetele

2021.05.23. 21:00

Az egyház születésnapja

Az első pünkösdön háromezer ember tért meg, és szerte a világon elterjedt a kereszténység.

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

A húsvét utáni ötvenedik napon, 2021-ben május 23-án, vasárnap és az azt követő hétfőn ünnepeltük pünkösdöt. A mozgó ünnep elnevezése is időpontjára utal, a görög pentekoszté kifejezésből ered, amely ötvenediket jelent. A Bibliában olvashatunk róla, hogy az I. században, az első pünkösdön Péter apostol tanúságtétele után sokan megtértek, és az evangélium terjedésével megalakult az egyház.

Zarándokok érkeztek

– A pünkösd fontos alkalom a keresztény egyházban. Ilyenkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük. A Szentlélek az Isten egy megnyilvánulási formája, a Szentháromság harmadik személye – magyarázta Juhász Ferenc atya, a miskolci Mindszenti templom plébánosa. – Már a Jézus korabeli zsidóság is ünnepelt ebben a tavaszi időszakban, de ők a zsengék ünnepét tartották. Az új terményt mutatták be a jeruzsálemi templomban, amit fölajánlottak az Úrnak. Izrael fővárosába a világ minden tájáról érkeztek zarándokok, hogy hálát adjanak és imádkozzanak.

Pünkösdkor kezdték meg nyilvános működésüket Krisztus tanítványai.

– Jézus Krisztus keresztre feszítése óta a tanítványok féltek, és a tartózkodási helyükön bezárkózva imádkoztak Szűz Máriával közösen. Ezt követően – a hagyomány szerint az utolsó vacsora emeleti termében – eltöltötte őket a Szentlélek és előmerészkedtek. „Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” – írja az Apostolok Cselekedetei. – A lángnyelvek szimbolikusan utalnak rá, hogy lelkesedés ébredt a szívükben a küldetésük az evangélium, azaz Krisztus megváltása örömhírének terjesztése iránt. Kimentek a tömegbe és Péter elkezdte hirdetni, hogy Jézus, az Isten Fia, az emberiségért vállalta a kereszthalált, de harmadnapon feltámadt. Ennek hatására elsöprő erejű megtérési hullám indult el – mondta Juhász Ferenc atya.

– A keresztény egyház megújulási mozgalmait és a közösségek megerősödését is a Szentléleknek köszönhetjük. A szeretet üzenete a globális kommunikációs csatornákon keresztül a társadalom egyre nagyobb tömegéhez juthat el. Az apostolok pünkösdi példája arra tanít minket, hogy mi se zárkózzunk be, hanem a karanténhelyzet után térjünk vissza a személyes találkozásokhoz és legyünk életigenlők. Az idei pünkösd mindenképpen egy megtisztulási időszak. Hálásak vagyunk érte, hogy már a megszokott módon ünnepelhetünk a templomban is, amely piros színbe öltözik. Vasárnap délelőtt ünnepi szentmiséket tartunk a hívek jelenlétével, délután 16 órától pedig bérmálkozási szertartás lesz Ternyák Csaba egri érsek vezetésével – tájékoztatott a Mindszenti templom plébánosa.

(A borítóképen: Pünkösd a Mindszenti templomban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában