Napi cukiság

2021.04.04. 17:30

Videó: Szépen cseperednek a leendő vakvezető babakutyák

A nyolc kölyökből vakvezető kutyákat képez majd a baráthegyi kutyaiskola.

Húsvétra kinyílt Calgary kölykeinek a szeme. Egyre többször keresik a kontaktust, szeretnek odabújni a plüssjátékaikhoz és bekucorognak nevelőik ölébe. A látásukkal együtt a hallásuk is kinyílt, ezért több babahangot adnak ki, és érzékenyebbek lettek a zajokra. Így növekszik a vakvezető kutyák legújabb generációja a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában, tudtuk meg Berta Lászlótól, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs munkatársától.

Az első kölyöknek 12 naposan nyílt ki a szeme. A nyolc apróság élete 14. napján már nyitott szemmel cirkált, és azóta elég sok komikus jelenetbe keverednek. A csapat kezdi megismerni az emberek alakját, minden iránt jobban érdeklődnek, és egy kicsit megváltoztatták nevelőcsaládjuk mindennapjait.

Csecsemős gondoskodás

„Az első két hétben arra figyeltünk, hogy rendesen egyenek, aludjanak, most a »csecsemős gondoskodás« után új időszak kezdődött, kezd megnyílni az értelmük, egyre többször keresik a kontaktust egymással és velünk. Szeretnek egymásra mászni, odabújnak a plüssjátékaikhoz. Egyre cukibbak” – mondta Marton Mónika, Calgary gazdija.

Móni és családja ad otthont az anyakutyának, és amikor kölykei születnek, nyolchetes korukig ők vigyáznak a kicsikre. Utána egyéves korukig nevelőcsaládoknál élnek, majd elkezdődik a kiképzésük, melynek a végén gazdáik mellé kerülnek. Az alapítványnak több anyakutyája van, hogy minél több látássérült embernek adhassanak vakvezető kutyát.

A testvérek között egyetlen fekete kutya van, egy szuka: „Kisebb méretű, mint a többiek és bátrabb is. Ő kucorodik be legtöbbször az ölünkbe, amikor beülünk közéjük” – mondta Móni.

A nyolc kölyök az alapítvány tenyészprogramjában született, amelynek az a célja, hogy minél több vakvezető kutyát képezhessenek, mivel éves szinten állandóan 40–50 fő a jelentkezők száma, miközben évente 15 kutyát képeznek ki. Egy vakvezető kutya költsége több mint 5 millió forint, amit az alapítvány az adó 1 százaléka felajánlásokból és adományokból teremt elő, mondta Berta László.

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/fekete-kolyket-ugyanugy-szereti-5305678/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/napi-cukisag-labradorkolykok-szulettek-vakvezeto-lesz-beloluk-5278756/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában