ízvilág

2021.04.10. 12:00

Ünnepi maradékmentés

A húsvéti maradékmentés főszereplője a sonka, de a tojás is jól felhasználható.

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Mint minden ünnepi időszaknak, a húsvétnak is megvannak a nagy családi lakomái, ilyenkor aztán tényleg sokféle, finomabbnál finomabb étellel készülünk. Ám, ahogy az lenni szokott, általában kicsit túl is vállaljuk magunkat, és aztán napokig kerülgetjük a finom, de már kicsit unalmas ételeket.

A sonka kincs!

A húsvéti maradékmentés első szereplője a húsvéti sonka, ami ugye a tavaszi ünnep éke, egyszerűen megunhatatlan finomság – az első két napon. Később már kissé kevésbé lelkesen járunk a hűtő környékére, és nagy sóhajjal szelünk egy újabb szeletet a hatalmas füstöltből. De ki mondta, hogy csak hidegen fogyasszuk, rengeteg lehetőségünk van más módon is felhasználni! Legyen a húsvéti maradékmentés szívügyünk!

Kézenfekvő, hogy a húsvéti sonka utolsó darabkái apróra kockázva valamilyen tartalmas levesben váljanak újra főszereplővé. Készülhet vele klasszikus palócos zöldbableves, savanykás korhelyleves, valamilyen gazdag bableves vagy gulyás-, vagy éppen tejfölösen habart krumplileves is. A sonka főzővizét pedig semmiképp se öntsük ki, ha nincs időnk épp a húsvét alatt felhasználni egy levesben, három-négy napig zárt üvegben a hűtőben is eláll, de le is fagyaszthatjuk, és a következő hetekben bármikor hozzáadhatjuk a fenti levesek egyikéhez, de készülhet vele csodás tejfölös krumpli- vagy babfőzelék is. Ezekben a főtt sonka is természetesen remekül érvényesül, akár feltétként, akár együtt főzve a főzelékkel.

Készülhet szendvicskrém

No nem egyszerűen sonkás szendvicset ajánlgatunk, bár a füstölt sonkával felturbózott, gazdagabb szendvicsek is remek vacsora-alapanyagok lehetnek. Ekkor arra figyeljünk, hogy a sonka mellé a szendvicsbe kerüljön valamilyen meglepő, karakteres alkotóelem is: a kenyeret megkenhetjük tormás majonézzel, vagy épp avokádókrémmel, kerülhet bele BBQ-szósz vagy házi ke­tchup, valamilyen csípős mártás, dobjuk fel az ételt sokféle friss zölddel is. Ezek lehetnek csírák, fűszernövények, salátafélék, vagy bébispenót is. Ha pedig eltérnénk a hideg vacsorától, készítsünk a sonkából szendvicskrémet, amit aztán igazi retró melegszendvicsként tálalunk a családnak. Ovis teával az igazi! Írtunk már arról, miért nem szerencsés a sonkával együtt hosszan főzni a tojásokat, majd azokat napokig kínálgatni a különböző étkezésekhez.

Maradjon krémes

Ezek a főtt tojások inkább lesznek a fűrészporra hasonlító, kellemetlen kísérői a lakomáknak, mint finom hozzávalók. Sokkal jobban járunk, ha mindig frissen főzünk meg épp annyi tojást, amennyit el is fogyasztunk – figyelve arra, hogy a sárgája még krémes maradjon.

(A borítóképen: A maradék egy jó leves alapja is lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában