oltári cukik

2021.04.14. 11:30

Tíz kicsi mentett mókus Mályiban

Nem könnyű a tavasz a mókuscsaládok számára. Vihar, favágók, ragadozók jöhetnek.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Bizony nem könnyű mókusmamának lenni tavasszal. Nem elég világra hozni a kölyköket, vigyázni kell rájuk, gondoskodni róluk. Ez nem mindig sikerül. De ilyenkor jönnek a Mályi Madármentő Állomás munkatársai, akik nemcsak madarakat mentenek, hanem mindenféle kisállatot, és a mókusmama helyett felnevelik a kicsinyeket. Így történik ez idén tavasszal is, az állomásra egyre-másra érkeznek a fészekből kiesett, védtelen kis állatok. Immár tíz kismókust vettek gondjaikba az állatvédők.

 

Lehoczky Krisztián, a madármentő állomás vezetője elmondta, az egyik fészekalj valószínűleg azért került be hozzájuk, mert valamilyen ragadozó támadta meg a mókuscsaládot. Az anya elkezdte átköltöztetni a kölykeit, de egy-két kicsit elhagyott, és halott mókusok is voltak a fa alatt. A másik fészekalj favágás miatt került bajba. Az emberek későn vették észre, hogy a fenyőfa csúcsán van egy lombfészek, és már peregtek ki a kismókusok. Két kisállat pedig azért maradt árván, mert a fészküket valószínűleg a viharos szél rongálta meg.

Két fészek

Lehoczky Krisztián hozzátette: a mókusok ritkán odúban élnek, de az anya általában két, gömb alakú fészket készít a fák lombkoronájában. Az egyikben neveli a kicsinyeit, a másikat pedig baj esetére építi, hogy ha szükséges, át tudjanak költözni.

– Az egyik kismókusnak valami rátekeredett a lábára, elszorította benne a vérkeringést. A zsineget ugyan elvágtuk, de a vérkeringés nem indult be, ezért állatorvoshoz kellett vinni az állatot. Az orvos kis bemetszéseket végzett a lábán, amitől megindult a véráramlás, úgyhogy most már rendben van, szépen használja a lábát a mókuskölyök. A három nagyobb mókus ezen a héten költözik ki a röpdébe. Ott 2-3 hetet töltenek el, addigra elvadulnak. A vizet és a táplálékot éjszaka tesszük be nekik, hogy ne találkozzanak emberrel. Körülbelül egy hónap múlva engedjük el őket Miskolctapolcán. Az ugyanis biztonságos hely a számukra, hiszen az embereknek köszönhetően bőven találnak eleséget. Ragadozóktól sem kell félniük, mert épp az ember közelsége miatt a ragadozó madarak nem gyakran merészkednek a területre. A nálunk nevelkedett mókusok majdnem úgy élhetik majd az életüket, mint a vadon nevelkedett társaik – tette hozzá az állatmentő.

(A borítóképen: Egy fészekalja mókus kapott újabb esélyt az életre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában