Kétnyelvű kötet

2021.04.13. 14:30

Sokszínű régió kalauza

A Tokajért dolgozó nőknek ajánlotta a szerző a negyedik kiadást.

A part of the Tokaj main square at the bank of the second biggest Hungarian river the'Tisza' about 160 kms northeast from the Hungarian capital Budapest. This small town and its area have been put on the World Heritage list to protect the famous wine making culture of the region. The second Tokaj wine festival will be held 30 and 31 May 2003, organized by the regional center of Tokaj's wine. AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Fotó: AFP

Megjelent a Tokaj Kalauz eddigi legátfogóbb, negyedik kiadása; a kétnyelvű kötet a teljesség igényével mutatja be a történelmi borvidék látnivalóit és programjait a legizgalmasabbnak értékelt pincéktől a helyi gasztronómián, rendezvényeken és a legszebb kirándulóhelyeken át a legjobbnak ítélt szálláshelyekig.

Egy fejezet aszútörténelem

A 2014 óta frissülő, független kalauz a borvidék mindenkori pillanatképét igyekszik rögzíteni, benne a régió sokszínű látnivalóival, ügyelve arra, hogy ne csak a borkedvelők kapjanak hasznos útmutatást a környékről indulás előtt – közölte a szerző.

Ripka Gergely kiemelte, hogy a kötet a Bodroghoz és a Tiszához köthető programokat és látnivalókat is ajánl, a kirándulni vágyók pedig a tíz legszebb kilátással rendelkező történelmi dűlőn túl a Zemplén várai és természeti csodái közül válogathatnak.

A gasztronómia iránt fogékonyak számos sajtműhely, kávépörkölő, lekvármanufaktúra, pékség, pálinka-, sőt sörfőzde felé is vehetik az irányt a Tokaj Kalauzzal, akik pedig egy teljes hetet töltenének el Hegyalján, azoknak változatos, hétnapos programajánló is segít tartalmasan megtervezni az ott töltött időt.

Ripka Gergely emlékeztetett arra, hogy Tokaj-Hegyalja számos elismert borászatát vezetik nők, az idén is szerzői gondozásban megjelenő kiadást ezért a Tokajért dolgozó nőknek ajánlja: a felvidéki születésű hegyaljai borász, Bodó Judit (Bott Pince) mellett Caroline Gilby brit Master of Wine (nemzetközi borszakértő) is mélyinterjúban mesél róla, a tokaji borok milyen szerepet visznek a világ borpiacán.

Külön fejezet tekinti át a tokaji aszú 500 éves történelmét, kóstolási jegyzetek, az elmúlt évtizedek jelentős referenciaborait felvonultató borkatalógus és a kiemelkedő birtokok csillagozása is segít eligazodni a hegyaljai borok iránt érdeklődőknek.

(A borítóképen: Tokaj. A város mellett a térség is figyelmet kap az ajánlatokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában