Cikkajánló

2021.04.02. 21:19

Rácsodálkoznak a vödör vízzel való locsolkodásra

Annyi különböző népszokás kapcsolódik napjainkban a húsvéthoz, hogy nem kis listát össze lehetne szedni a furcsábbnál furcsábbakról.

Forrás: ÉM Archív

Fotó: Tóth Balázs

Külföldi szemmel nézve persze az általunk megszokott locsolkodás is különösnek tűnik, így rendre előfordul angol nyelvű lapok körképében is a lengyel śmigus-dyngus mellett, ahol ha a vödrökből kifogy a víz, marad a folyó, ahová akár ágyával együtt is behajítják a szerencsés leányzót.

A világ más részei is kiveszik a részüket az érdekes szokásokból. A görög Korfu szigetén a tulajdontól való megszabadulást jelképezve régi agyagedényeket dobnak ki az ablakon a helyiek, melynek cserepei ellepik húsvétkor az utcákat.

A félig görög Cipruson a tűz éjszaka, szombatról húsvét vasárnapra ég, itt viszont nem gyertyákon hanem hatalmas máglyákban. Minél nagyobb a rakás, annál jobb – tartja a „lambratzia” hagyománya – ezért a gyerekek egymással versengenek azért, hogy a legtöbb tüzelőt gyűjtsék össze a sajátjukhoz. Nem ritka hogy a tűzoltóság segítségére van szükség, amikor „túl jól sikerül” a máglyarakás. S hogy hogyan ünnepelnek a németek, a norvégok, vagy épp a Bermudán élők? A részletek hamarosan a portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában