Elismerés

2021.04.08. 18:30

Mérnökből lett pedagógus

Magas rangú állami kitüntetésben részesült Vass Mátyás, akit a tanítás iránti elhivatottság mellett a kosárlabda tartott az iskolában.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült március 15-e alkalmából Vass Mátyás, a Szerencsi SzC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola szakirányú oktatásért felelős igazgatóhelyettese, szakmai oktatója. Az érdemrend fokozatait olyanok kapják, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén példamutató tevékenységet folytattak. Mint fogalmazott, meglepte a kitüntetés, de természetesen nagyon örült neki, mert szeptemberben a nyugdíjba vonulása előtti utolsó tanévét kezdi a középiskolában.

Vass Mátyás eredeti végzettsége mérés- és automatizálási üzemmérnök. 1978-ban a Tiszai Vegyi Kombinát beruházási igazgatóság villamos-műszeres csoportjánál kezdett el dolgozni. Négy év elteltével azonban „átcsábították” a középiskolába, amit akkor 106-os számú Ipari Szakmunkásképző Intézet és Szakközépiskolának hívtak. Az intézmény nagy létszámmal működött, és mindig szükség volt a szakmai tantárgyakat oktatókra. Így aztán 1982-ben ott kezdte el a tanári pályát. 2002-ben a gyakorlati oktatás irányítója lett, 2014-től pedig intézményvezető-helyettes. 2016 júliusától 2017 júniusáig a központi szakképzés átalakítási programot segítette főigazgató-helyettesként, a Szerencsi Szakképzési Centrumban, majd visszatért a tiszaújvárosi Brassaiba, ahol azóta is szakmai oktatásáért felelős igazgatóhelyettesként dolgozik. Kiemelte, sikereinek eléréséhez szüksége volt felesége és két fia több mint 40 éve tartó hathatós támogatására.

– Amikor a TVK-ból készültem eljönni, a barátaim féltettek, mi lesz velem, 25 évesen, mindenféle tanári rutin nélkül, hogyan tudok majd bánni a kamaszokkal és a még nagyobb kamaszokkal. Akkor én azt mondtam, hogy csakis a diákokon múlik, hogy maradok-e az iskolában, vagy sem. Maradtam. Ez a 39. évem a pedagóguspályán. A diákokkal nagyon jól kijöttem, soha nem hoztak ki a sodromból, és soha nem kellett felemelnem a hangom. Ebben az is közrejátszott, hogy 1986-tól én vagyok az iskola Diáksport Egyesületének az elnöke, 1982–2007-ig pedig a kosárlabdacsapat edzője voltam, tehát tanórán kívül is sokat találkoztam a tanítványaimmal. Rendkívüli sikereket értünk el. A hazai Diákolimpián ott voltunk az országos döntőkben, hazánk legjobb csapatai között. Nyertünk aranyat, négy ezüstöt, több bronzot, és elértünk sok-sok helyezést. Mindezt úgy, hogy Tiszaújvárosnak nem volt élvonalbeli gárdája, magam pedig csak amatőr sportolói múlttal rendelkeztem, autodidakta módon tanultam meg az edzőséget. Talán azért voltam a tanítási órákon higgadt és nyugodt, mert az edzéseken és a meccseken ,,kitombolhattam” magam. Ott lehetett kiabálni, természetesen csak azért, hogy a diákok a labdák dübörgő hangja mellett hallják a hangomat. Tanítványaim nagy többsége intelligens, tanult ember lett, közülük sokan választották a mérnöki pályát és persze az élsportot, azon belül a kosárlabdát. Szép karriert építettek, vezetők, vállalkozók, edzők lettek, és visszajárnak hozzám – sorolta az igazgatóhelyettes.

Nem akar elszakadni

Mint mondta, nem lenne muszáj nyugdíjba vonulnia, maradhatna igazgatóhelyettesként az iskolában, de ezt a feladatot már nem szeretné vállalni. Azonban nem akar elszakadni egészen az intézménytől, így szakmai órákat heti 6-10 órában tartana. Ha több szabadideje lesz, szeretne a hobbijaira is több időt szánni: a horgászatra, a csónakkirándulásokra és a festészetre.

(A borítóképen: Vass Mátyás 1982-ben kezdte a tanári pályát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában