recepttel

2021.04.12. 12:00

Medvehagymás finomság

Receptmagazinunk díjnyertes kalácsát olvasóink kedvük szerint továbbfejleszthetik.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ludányi Emőke Balassagyarmatról egy különleges sós süteménnyel harmadik helyezést ért el receptversenyünkön. A húsvéti kalácsrózsa medvehagymával nevű ételét maga kísérletezte ki.

– Édesanyám részéről a dédnagymamám szakácsnő volt, és nagymamám is nagyon szeretett főzni. Amikor a nyári szünetben nála voltunk Erdélyben, akkor sokat segédkeztünk neki a konyhában – emlékezett Ludányi Emőke. – Ott főleg bárányt fogyasztottak húsvétkor, de azóta szívesen készítek sonkalevest is.

Maga kísérletezi ki

A receptjeit többszöri kísérletezés után fejleszti ki.

– Néhány specialitásomat négyszer-ötször elkészítettem mire elkészült a tökéletes verzió. Bizonyos összetevőket kiveszek belőle, mást pedig hozzáadok. A díjnyertes kalácsommal szerencsém volt, mert elsőre sikerült, de úgy gondolom, nem árt meg neki, hogyha valaki még továbbfejleszti. Egyik ismerősömnél kóstoltam egy ilyen kalácsot, de az édes volt, szilvalekvárral megtöltve. Gondolkodtam, hogy hogyan lehetne elkészíteni sós formában is. Az volt az ötletem, hogy főtt tojást tennék a közepébe gombócba. A kalács tésztájában pedig a tejet kiváltanám száraz fehérborral, és pluszízként tennék bele medvehagymát. A recept bevált, mert nagyon sok ismerősömnek ízlett. Előételként és reggelire is fogyasztható, akár tormakrémmel is. A gyerekek különösen szerették a húsvéti sonka mellé. Azonban nemcsak az ünnepekkor, hanem alapvetően medvehagyma-szezonban érdemes elkészíteni. Bár ezt az összetevőt is fel lehet cserélni másfajta zöldhagymával. Különleges lila színt ad az egésznek, hogyha a tojást még pluszban köményes céklalében érleljük – sorolta ötleteit a kreatív háziasszony.

– Már több helyre küldtem be receptjeimet és nagyon boldog voltam, hogy most bekerültem az Észak-Magyarország receptmagazinjába. Egy gasztrooldalon jelent meg egy hirdetés, hogy észak-magyarországi recepteket várnak. Kellemes meglepetés volt, hogy kiválasztottak, örültem a nyereménynek és annak is, hogy ott lehettem a díjátadón. Nagy öröm számomra, hogy megtetszett a zsűrinek az ételem, és az olvasókkal is megismertethettem. Ezeken a versenyeken tapasztalom meg igazán, hogy mások is értékelik a hobbimat. Így sokaknak örömet tudok szerezni és hozzájárulhatok, hogy fejlődjön a tudásuk.


Húsvéti kalácsrózsa medvehagymával recept

Hozzávalók

– 30 dkg liszt

– 2 tojás

– 1 tojás sárgája

– 5 dkg vaj

– 1,5 dkg élesztő

– 1-1,5 dl száraz fehérbor

– kevés cukor

– 1 kávéskanál só

– 0,5 dl tej

– 3-5 evőkanál apróra vágott friss medvehagyma

– 1 kávéskanál tejföl

– 5 keményre főzött tojás

– 5 szelet vékony, száraz pármai sonka

Elkészítés

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, amit a megszitált liszthez adunk és a langyos bor, a langyos olvasztott vaj, a tejföl, 1 egész tojás és tojássárgája hozzáadásával lágy kalácstésztát gyúrunk. Több mint a fele részéhez hozzágyúrjuk a medvehagymát. A kisebb részt öt további részre osztjuk. Akkora korongokká nyújtjuk, hogy befedhessük velük a tojásokat. A nagyobb részt szintén öt részre osztjuk. Kicsit nagyobb korongokat nyújtunk az előzőhöz képest, amelyeket darabonként ollóval kissé bevagdosunk. A tojásokat megforgatjuk lisztben, a sonkába csomagoljuk, kissé megszórjuk liszttel, és a bevagdosott korong közepébe tesszük. Egy-egy fület ráhajtunk a gömbre, és sorba vesszük a többi fület. A gombóc aljához rögzítve rózsaformát kapunk. Előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

(A borítóképen: A medvehagyma közkedvelt ételadalékká vált)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában