Föld napja

2021.04.23. 17:30

Kis lépések nekünk, nagy lépés a Földnek

Idén a 31. magyar és az 51. világméretű Föld napját ünnepeltük.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A világnapnak továbbra is kiemelt témája maradt a biológiai sokféleség megőrzése, az emberiség túlterjeszkedése és a túlfogyasztás. Már a reklámok is elektromos autókról, vegán termékekről, vegyszermentes tisztításról szólnak – egyre kikerülhetetlenebb a környezettudatos életmód szükségszerűsége. Mégis, sokakban merül fel még mindig a kérdés, hogy mit is tehetnének a mindennapokban az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért.

Kis lépés nekünk

„Hiszen én megteszem, amit tudok” – hangzott el nemrég egy olyan ismerőseimtől, aki napi rendszerességgel rendelt házhoz ételt és zsugorszámra állt a kamrájukban a palackos víz. Majd mikor tapintatosan felhívtam a figyelmét ezekre a szemmel látható dolgokra, amiken tényleg változtathatna, segítséget kért tőlem, hogyan és miben tudna környezettudatosabbá válni. Nem lehet elégszer elmondani, hogy már apró lépésekkel, egy kis tudatossággal és mindennapi odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért. Ebben igyekszünk most segítséget nyújtani, a legáltalánosabb és legkézenfekvőbb pontok bemutatásával.

A közösség ereje

– Ha nem tudjuk, hogyan kezdjük hozzá, érdemes tematikus blogokat olvasni, vagy a közösségi médiában csoportokhoz csatlakozni, ahol a rutinosabb tagok jó szívvel és örömmel segítenek az indulásban, a kezdeti nehézségek leküzdésében. Az egyik legnagyobb ilyen csoport a Háztartásom hulladék nélkül, de én a helyi vonatkozású Zero waste és mosható pelenka Miskolc és vonzáskörzetében közösséghez is csatlakoztam – mesélte Barbara. – Azért szeretem, mert nem csak tippeket, lelőhelyeket, tapasztalatokat, hanem használt holmikat is csereberélhetünk a hasonló életmódú környékbeliekkel, vagy kikérhetjük egymás véleményét bizonyos témákban. Tényleg igaz a mondás, miszerint együtt könnyebb. Mi a barátokkal közösen vágtunk bele a hulladékcsökkentésbe, így egymást is segíthetjük, motiválhatjuk – tette hozzá a fiatal lány.

Víz

Azt sem lehet elégszer elmondani, hogy a csapvíznek nincs semmi baja. Más országoktól eltérően Magyarországon tökéletesen iható, sőt mi több, finom a csapvíz, így teljesen felesleges palackos vizeket vásárolni. Sőt, jóval olcsóbb is: az ásványvíz litere átlagosan 100 forint, a csapvízé legfeljebb 1 forint, ráadásul nem kell autóval érte menni, becipelni, a kiürült palackokat a szelektív gyűjtőbe vinni. Ha kételkedünk a csapvíz minőségében, sokféle házi víztisztítóval javíthatunk rajta. Választhatunk csapra szerelhető, vízhálózatra köthető változatot, vagy a vízszűrő kancsót.

Élelmiszerpazarlás

Minden magyar háztartás a megvásárolt élelem 15 százalékát kidobja. A megoldás egyszerű: tervezzük meg a bevásárlást, írjunk listát, kerüljük az impulzusvásárlást, de a menütervezés is egy bevált módszer.

– A pazarlás mellett az is jelentősen terheli a környezetet, ha messziről érkező ételeket fogyasztunk, mint például az avokádó, quinoa, egzotikus gyümölcsök. Különösen, hogy ezeknek a szuperélelmiszereknek van olyan megfelelője is, ami megterem hazánkban. A saját konyhámban törekszem arra, hogy a lehető legtöbbször válasszak szezonális, helyi zöldségeket, lehetőség szerint helyi termelőktől. Ezért a piacra járok, vannak már bevált standjaim, akikkel jó viszonyt ápolunk és segítenek a választásban. Emellett csak heti kétszer eszünk húst – árulta el Nóra.

Mindezek mellett továbbra is kapcsoljuk le, zárjuk el, ne használjunk nejlont, töltsük újra a kulacsunkat és javítsuk meg, ami elromlott. Elcsépeltnek tűnhet, de egyre égetőbb: ez az egy bolygónk van, vigyáznunk kell rá.

[eweb-voting id="5383150"]

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/harom-hetet-nyert-a-bolygonk-4494017/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kevesebb-fogyasztas-nyugodtabb-elet-4138173/

 

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/takaritsunk-ecettel-feheritsunk-citrommal-4120029/

 

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/nyakunkon-a-klimakatasztrofa-de-mit-tehetek-en-a-vilagert-3636302/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/3698285-3698285/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/ovd-a-kornyezeted-mindennapi-trukkok-2-resz-3721020/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában