Az állatorvos válaszol

2021.04.11. 08:00

Hathetente fürdethető

Néhány eb különösen kedveli a vizet, de ennek lehetnek egészségügyi kockázatai is.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Olvasóink a helyes fürdetési praktikákról érdeklődtek állatorvos szakértőnknél.

– A bent tartott kutyákat maximum 6 hetente szabad samponnal fürdetni, ha egészséges a bőrük, szőrük. Viszont főleg télen minden séta után javasolt a lábak tisztítása – mondta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – Az udvaron tartott kutyusokat tapasztalat szerint évente csak egy-két alkalommal fürdetik a gazdik. Persze ez függ a kutya méretétől és szőrhosszától is

Bőrbetegségekre is jó

Az állat szőréhez és bőréhez illeszkedő sampont kell választani.

– Kutyasamponból sokféle létezik a piacon, különböző árfekvésben és minőségben. A kutya bőre és szőre jelezni fogja, ha nem a megfelelőt választottuk. Többféle gyógysampon is vásárolható, amit bőrprobléma esetén kell csak alkalmazni. Léteznek allergiás bőrre és száraz, korpás, zsíros, gyulladt, gennyes bőrre való samponok. Rendszeres használat mellett nagyon sokat segítenek, hogy gyorsabban gyógyuljon a beteg bőr. Minden készítménynél előfordulhat egyéni, allergiás reakció. Ez általában erős viszketéssel, kipirult bőrrel jár. Javasolt ilyenkor újrafürdetni az állatot, vagy másik típusú samponnal vagy tiszta vízzel. Ha ettől sem csillapodik a viszketés, állatorvoshoz kell fordulni – hangsúlyozta a kisállatgyógyász.

Pár óra a melegben

Évszakfüggő, hogy a fürdetés után mennyi idővel lehet sétálni menni.

– Mindig érdemes a szőrt teljesen megszárítani. Télen még ezután is jól tesszük, ha várunk néhány órát, nehogy megfázzon az állat. Udvaron tartott kutyánál csak a nyári fürdetés javasolt. Ha valamiért mégis muszáj télen megfürdetni, akkor célszerű a meleg, száraz helyen tartás legalább pár órán keresztül. Ha meleg időben pancsol a kutyus és a fürdés után megrázza magát, vagy kicsit megtöröljük, akkor nem szokott gond lenni. Hidegebb vízhőmérsékletnél ne engedjük bele az ebet a vízbe teljes testtel. Ha mégis megfázik az állat, légzőszervi tünetegyüttes jelentkezik: köhögés, bágyadtság, orrfolyás, láz, az eleség visszautasítása. Fontos, hogy ilyenkor puha eleséggel, langyos vízzel könnyítsük a nyelést, szükség lehet gyulladáscsökkentőre, bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikum alkalmazására – fejtette ki az állatorvos.

Kérdezzen, az állatorvos válaszol!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében.

Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az e-mail-címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A fürdés utáni szárítgatás kíméli az állat bőrét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában