adaptogének

2021.04.01. 19:00

Gyógynövényekkel is harcolhatunk a stressz ellen

A bükki füvesember ajánlja az amerikai gyógynövény szakértő könyvét.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Van egy olyan gyógynövény-kategória, az úgynevezett adaptogének, amelyek elősegítik az emberi test alkalmazkodását a stressz­hez, támogatják a normál anyagcserét, és visszaállítják az egyensúlyt. Növelik a test ellenálló képességét a fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszhatásokkal szemben, és elősegítik a normál élettani működést. A napokban jelent meg „David Winston: Adaptogének – Gyógynövények stressz csökkentésre, erő és állóképesség növelésére” című könyve, melynek előszavát és ajánlását a 93 éves Szabó Gyuri bácsi írta. Az „adaptogén” szót nálunk kevésbé használják. Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsanna elárulta, hogy a könyv címe még édesapjának is idegenül hangzott.

Körülöttünk teremnek

Adoptálni mint örökbe fogadni, vagy adaptálni mint alkalmazni valamit. Érdekes a cím, szerencsére ez az egész könyvről elmondható. Amikor édesapja elolvasta, még ő is sok újat tanult belőle – mondta Lopes-Szabó Zsuzsanna természetgyógyász-fitoterapeuta. Az a rész, ahol az egzotikus növényekről van szó, minket kevésbé érint, mert ezekkel a növényekkel itthon nem találkozunk, nem használjuk – tette hozzá. Az elegendő alvást nem lehet sem gyógyszerekkel, sem más szerekkel helyettesíteni.

Nem alvás, szorongás

Azt elérhetjük azonban, hogy könnyen el tudjunk aludni, és pihenésünk nyugodt legyen. Nagyon sok ember keresi fel őket ezzel a problémával. A nem alvás, a szorongás mindennaposak az életünkben. Ráadásul nagyon sok betegség visszavezethető a stresszre, kiinduló oka sok idegrendszeri, szív- és érbetegségnek, magas vérnyomásnak. Édesapja ezzel régóta tisztában van – hangsúlyozta Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy miért fontos a körülöttünk termő gyógynövényeket használni. Minden populációnak megvan a rendelkezésére álló növényvilága. Ez az, amihez évezredek óta hozzászoktunk, ami körülvesz minket. Bizonyított tény, hogy ami jó nekünk, nem biztos, hogy hasznos egy afrikai embernek, neki akár még káros is lehet. Az ő szervezetükben ugyanis nincs meg az a lebontóenzim, ami segítene – emelte ki a természetgyógyász.

Gyógyszerként használják

A könyvben gyakori az utalás az ájurvédára, azaz India természetes és holisztikus ősi gyógyászati rendszerére vagy a hagyományos kínai orvoslásra. Ennek az az oka, hogy a tárgyalt huszonöt adaptogén legtöbbjét gyógyszerként használják az ájurvédikus és a kínai gyógyászatban is. Ez is bizonyítja a megbízhatóságukat, hatékonyságukat és biztonságosságukat.

(A borítóképen: A gyógynövényekből készült tea finom és egészséges)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában