Állatvilág

2021.04.02. 09:00

A törpenyúl időigényes

A nyuszitartásra fel kell készülni, ezért nem jó meglepetés élő állatot venni ajándékba.

Detzky Anna

Fotó: ÉM

Húsvétkor sokan ajándékoznak élő nyuszit. Ma már egyre népszerűbbek a törpenyulak is, amelyeket kifejezetten kedvencnek tenyésztettek ki többféle változatban. Viszont tudnunk kell, hogy egy tapsifüles beszerzésével 6-8 évre elköteleződünk az állat mellett, ami napi szintű foglalkozást igényel.

Szobatisztává válik

– A törpenyúl kis méreténél fogva alkalmas arra, hogy a lakásban szállásoljuk el. 100–140 centiméter hosszúságú ketrecet kell beszerezni számára. Ebben az állat által megjelölt sarkot nyuszi WC-vé alakítsuk át – javasolta Brezovszky Ákos rágcsálótenyésztő. – A nyúl magától szobatisztává válik, hogyha érkezése után nem engedjük el, hanem a ketrecében hagyjuk addig, amíg el nem végezte a dolgát. Innentől kezdve mindig ugyanoda fog piszkítani, mert ez területjelzés is. A toalettre kialakított helyet naponta tisztítani kell. A ketrecbe az etető és itató mellé tegyünk rágófát, amin a fogukat tudják koptatni, és alakítsunk ki búvóhelyet. Szénából, szalmából, faforgácsból készült, vagy jó nedvszívó képességű, akár illatosított pelletalmot tehetünk be alájuk.

– Lényeges, hogy 14 hetes kor alatt a törpenyuszi ne kapjon semmilyen zöldséget, csak nyúltápot, szénát és vizet. Ezt követően lehet fokozatosan hozzászoktatni a zöldséghez, amiből kezdetben naponta csak ujjnyit adjunk. A sarat mindig távolítsuk el a zöldségekről és a káposztaféléket, retket kerüljük! Nyáron a fűbe is ki lehet tenni nyulainkat, de csak óvatosan, hiszen fűvel is képesek teleenni magukat, és felfúvódhatnak. Ilyenkor nem árt őket a külső élősködőktől is védeni. A fogaik koptatásához, amelyek folyamatosan nőnek, kő kemény barna száraz kenyeret is adhatunk. Az oltás legalább olyan lényeges, mint a megfelelő táplálás. A szúnyogok által terjesztett mixomatózis és az RHD vérzéses betegség veszélyes a törpenyulakra. Mindkettő ellen létezik védőoltás – hívta fel a figyelmet a tenyésztő.

– A nyulak társas lények, ezért testvér hím nyuszik együtt tarthatók, ha még az ivarérés előtt ivartalanítjuk őket. Így elkerülhetjük a hatalmi harcokat. Emellett tengerimalaccal és macskával is összeszoktathatók. Az egyedül tartott nyuszik azonban kezesebbé válnak. A bizalmi kapcsolat kiépítéséhez idő kell, de elérhetjük, hogy az állat kövessen minket a lakásban és kommunikáljon velünk. Fürdetni nem szükséges őket, csak ha piszkosak lesznek. Ma már léteznek nyuszisamponok. A hosszú szőrűeket rendszeresen fésülni kell, és néha állatfodrászhoz vinni. Pár havonta a körmüket is nyírjuk le karomvágó ollóval – sorolta a szakértő.

(A borítóképek: A törpenyulak kedves kis jószágok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában