egészség

2021.04.11. 07:00

A tejfogakra is illik nagyon vigyázni

A szuvasodás megelőzhető. De ha már kialakult, kezelhető is, nincs ok aggodalomra.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fogszuvasodás baktérium okozta betegség. A baktériumok által termelt savak a fogzománc felpuhulásához vezetnek, majd ez egyre mélyebbre tör. Eleinte csak látszik, aztán fájdalmat is okoz. Az általános vélekedéssel ellentétben a tejfogak is tudnak fájni, gyulladásuktól az arc be tud dagadni. A fogszuvasodást megelőző legjobb módszer a fogmosás, a gyermek korának megfelelő fogkrémmel – mondta dr. Nagy Péter gyermekfogász.

Ne várjuk meg a panaszt!

Célszerű rendszeres kontrollvizsgálatra járni a gyermekkel, akkor is, ha nincs panasz, legalább évente. Ezt hároméves korban el lehet kezdeni, hogy a gyermek szokja a fogászati rendelőt, a légkört. Ne akkor üljön először fogászati székben, amikor már probléma van, mert akkor nehezebb lesz a család és a fogorvos számára is.

Ha valakinek rossz élménye van, onnan nagyon nehéz visszaszoktatni a fogászati kezelésekhez. A fájós fogat nem tudják minden esetben úgy kezelni, hogy kellemes élmény maradjon – vélekedett a fogorvos. Ezért is vannak az óvodai és iskolai szűrések, hogy a gyerekeket hozzászoktassák a rendszeres megelőző vizsgálatokhoz.

Amennyiben pedig beavatkozásra van szükség, azt jelzik a szülőnek. Már nem nyúlnak hozzá úgy, hogy azt ne egyeztetnék. Az évtizedekkel ezelőtti gyermekfogászati gyakorlatban ez még másképpen volt, így nagyon sok mostani kisgyermekes szülőnek még az él az emlékeiben, hogy az „iskolafogászat” nem jó dolog. Ugyanis akkor előfordult, hogy egy problémás fogat azonnal kezeltek, és a gyermeknek ideje sem volt felkészülni arra, mi fog vele történni.

A szűréseken annyi történik, hogy felmérik a gyermek fogainak állapotát és tájékoztatást adnak róla – összegezte dr. Nagy Péter. A fogak ápolását már egészen kicsi korban, szinte az első fogacskák megjelenésével be kell építeni a napi rutinba. Először az is elég, ha csak a textilpelenka sarkával vagy egy gézlappal körbetörölgetjük a kisbaba fogait. A lényeg, hogy szoktassuk ahhoz, tisztítani kell a fogait.

Legalább kétszer

Két-két és fél éves korban már nyugodtan adhatunk fogkefét a gyermek kezébe, hogy magának mossa, de mindenképpen segítsünk be neki, mossuk meg mi is a fogait.

Az is fontos, hogy játékos formában, erőltetés nélkül vezessük be a fogmosás szokásaiba a gyermeket – hangsúlyozta a szakember. Kiválaszthatja a kedvenc mesehősét ábrázoló fogkefét vagy fogkrémet. Ma már annyiféle termék és lehetőség van erre. De kiváló eszköz az elektromos fogkefe is, hiszen az a „munka” nagy részét elvégzi a gyermek helyett.

Ha csak tartja a szájában, valamennyit akkor is tisztít. Ugyanis az már önmagában mozog a szájban, dörzsöli a fogakat, így eltávolítja a lepedéket. Az ajánlott napi három fogmosás sajnos nem minden esetben kivitelezhető, hiszen napközben a kicsik többnyire valamilyen intézményben vannak. De ha otthon este és reggel mossák a fogaikat napi rendszerességgel, az is sokat számít.

Az anyatej is cukros

A legtöbb gyermek szereti az édességet, hiszen az anyatej is édes, amellyel életében először találkozik a csecsemő. Éppen ezért még a fogorvos sem mondhatja azt – aki maga is négygyermekes édesapa –, hogy ne fogyasszon édességet a kicsi – emelte ki dr. Nagy Péter. De azt el lehet érni, hogy ez a lehető legkevesebb kárt okozza a gyermek fogazatában.

Előfordul, hogy egy 2-3 éves gyermek még szopizik, ez is főleg az éjjeli időszakra tehető. Az anyatej a szájában marad, a tejcukortartalom ott pang, az pedig kiváló táptalaj a szuvasodást okozó baktériumoknak. A cukros üdítőket, édességet lefekvés előtt kerülni kell, fogmosást követően már semmiképpen ne adjunk a gyereknek ilyeneket.

Gyors folyamat

A cirkuláris, vagyis a fogat közbe vevő fogszuvasodás fél év alatt elpusztíthatja a fogat. A gyermekkori fogszuvasodás nagyon gyors. A felnőtteknél éveket is igénybe vehet, amíg lezajlik ez a folyamat, míg a gyermeknél néhány hónap. A gyulladás miatt elég hamar bedagadhat az arcuk, de pont ilyen gyorsan gyógyulnak is – tette hozzá a fogorvos. Ha lyukas a fog – amit nehéz tisztítani –, akkor érdemes betömni a tejfogat is. Nem minden esetben kell tömni, de rendszeres kontrollvizsgálattal a fogak állapotát a fogorvos tudja ellen­őrizni és cselekedni, ha szükséges. Akkor van probléma, amikor már a maradó fogak elkezdenek nőni.

A fogváltáskor ugyanis az ott maradt lyukas tejfog mellé nő egy maradó fog, akkor mindenképpen be kell tömni a tejfogat, mert kontaktus révén elfertőzheti az egészséges fogat. Még ha nem is látszik azonnal, később nagy esélye van, hogy az is lyukas lesz.

Főleg vegyes fogazat esetében kell erre nagyon figyelni, tehát amikor még tejfogak és már maradó fogak is vannak. Ilyenkor bújik ki a hatos rágófog hátul, alig észrevehetően, hiszen nem előzi meg tejfog kihullása. Annak a tisztítása is figyelmet érdemel. Ez az időszak általában a gyermek hatéves korában jön el, de lehet hamarabb és később is. Egyik miatt sem kell különösebben aggódnia a szülőnek. Ha valamilyen rendellenesség merül föl, az orvossal kell konzultálni a kezelés további lépéseiről.

A szuvas tejfogak nem feltétlenül azt jelentik, hogy a maradó fogak is problémásak lesznek, nincs összefüggés a kettő között. Arra pedig, hogy alkatilag, genetikailag valaki hajlamosabb a fogszuvasodásra, nincs tudományos bizonyíték, csak megfigyelések vannak.

(A borítóképen: A fogak ápolását már egészen kicsi korban be kell építeni a napi rutinba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában