egészség

2021.04.13. 19:30

A léleknek is szüksége van ápolásra

A mentális egészség megőrzése a cél. Ehhez számos szakmai eszköz és segítség áll rendelkezésre.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lelki Egészségközpont (LEK) funkcióval bővítette szolgáltatási körét 2018-ban a hosszú évek óta sikeresen működő miskolci Egészségfejlesztési Iroda (EFI).

A lelki egészség megóvását és fejlesztését célzó több mint kétéves szakmai program megvalósítását európai uniós támogatás tette lehetővé. A projekt 2021 februárjában lezárult, a szolgáltatás azonban továbbra is térítésmentesen elérhető. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház területén található Lelki Egészségközpont jelenleg a járványhelyzet miatt zárva van, a foglalkozások egy része azonban online elérhető – mondta Rimaszékiné Mazurka Dóra szakmai vezető.

A jövőben is várják azokat, akik szeretnék fejleszteni magukat, megoldanák lelki problémáikat, előbbre lépnének megakadásaikban vagy csökkentenék stressz-szintjüket. Elkötelezettek a pszichés problémák stigmatizálásának csökkentésében is, ezért minden ez irányú civil kezdeményezéshez is örömmel csatlakoznak majd, amint a helyzet lehetővé teszi.

A mozgás a léleknek is jót tesz

A megyei központi kórház területén működnek olyan szabadidős és sportlétesítmények, amelyek a dolgozók rekreációját, testi és lelki egészségét szolgálják. Ez egyfajta megtartó erő is. Főleg a jelenlegi, lelkileg megterhelt időszakban nagyon fontos, hogy a kiégés ellen legyen szakmai programja a lelki egészségközpontnak – mondta a szakmai vezető. Hozzátette: természetesen nemcsak a dolgozóknak és hozzátartozóinak szól a tevékenységük, hanem a lakosságnak is. A prevención van a hangsúly. Ez sokszor önsegítő csoportok létrehozásával és az ő segítésükkel valósul meg.

A programokon eddig összesen csaknem harmincezer alkalommal jelentek meg a városiak és a miskolci járásbeliek, akik egyebek mellett kiégést megelőző, stresszkezelő, kommunikációs csoportos tréningeken, szülői készségeket fejlesztő programokon, művészetterápián, kutyaterápián vagy egyéni segítő beszélgetéseken vettek részt. Nem mindenki szereti ugyanis csoportban megosztani a problémáját.

Mindegyik program nagyon népszerű volt, nagy sikere volt például az „Ép testben, ép lélek” mozgásprogramjuknak, amelyet korábban saját tornatermükben, majd a járványhelyzet óta online is folytattak az érdeklődők számára.

Ezeken a programokon közel tizenötezer látogató fordult meg összességében. Ide sok idős ember jelentkezett eddig. Látszik, hogy nagy szükség lenne rá a továbbiakban is, mert kevés olyan hely van Miskolcon és környékén, ahol kifejezetten a 65 éven felüli korosztálynak kínálnak elérhető sportolási lehetőséget – emelte ki a szakmai vezető.

A fiatalok is megértették

Együttműködve a veszélyeztetett fiatalokat támogató, segítő szakemberekkel, szerhasználatot megelőző programjaikkal iskolákat, fiatalokat kerestek meg. Gyakori probléma ugyanis – főleg a középiskolások körében – a túl sok energiaital fogyasztása és a dohányzás. Ezek ugyan nem tartoznak szorosan a „drog” fogalmába, de a pedagógusok és maguk a diákok is felismerték, hogy ez olyan probléma, amivel foglalkozni kell. Ezen az úton több mint ezren kapcsolódtak be a projektbe. A járás településeit, az ott működő intézményeket az önkormányzatokon keresztül tudják bekapcsolni, ezért ily módon tájékoztatták őket a lehetőségről és arról is, jelen helyzetben milyen szolgáltatás érhető el online.

A stresszkezelés vezet

Rimaszékiné Mazurka Dóra elmondta, hogy lelki egészség témakörben szerveztek előadásokat, amelyekre neves szakembereket kértek fel, mint dr. Zacher Gábort, Tari Annamáriát és Mérő Lászlót.

Hasonlóakat terveznek még, amennyiben a járványhelyzet engedi, illetve igényfelmérést is készítenének, hogy milyen foglalkozásokat, további programokat szervezzenek, amivel segíteni tudnak.

De ami már most is látszik, hogy a stresszkezelő tréningekre, megküzdési stratégiákra óriási szükség lesz többféle aspektusban is. Elsősorban munkahelyi stressz, de szülő-gyermek és más családi kapcsolatok tekintetében egyaránt – összegezte a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában