A vakcina védelem

2021.03.26. 15:30

Unjuk már, de még egy kicsit muszáj bírnunk

Ez nem az az élet, amit éltünk, teljesen le vagyunk „bénulva”, ezért mindenkinek ajánlja az oltást Balázs István.

Nyikes Zita

20200724 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Herman Ottó Múzeum és a Múzsák Kertje Alapítvány ,,Irodalom a kertben" című rendezvényt szervezett a Múzsák kertjében. képen: Fecske Csaba költő, író, Balázs István Mú­zsák Kertje Alapítvány kuratóriumi elnöke lokálpatrióta, versmondó

Fotó: Ádám János

Éppen az oltását követően hívtuk Balázs Istvánt, a miskolci művészélet meghatározó személyiségét, aki természetesen oltáspárti.

– Teljesen jól érzem magam, nem volt allergiás reakcióm, 12 hét múlva, június közepén kell majd a második adagra jönnöm – mondta el kérdésünkre Balázs István, a Múzsák Kertje Alapítvány kuratóriumának elnöke, akit éppen akkor oltottak be az első adaggal, amikor telefonon kerestük.

Feltettük a szokásos kérdést, hogy izgult-e, és azt válaszolta, hogy hazudik, aki azt feleli erre, hogy nem. Hiszen minden emberben van egy természetes stressz, valamiféle tartás, ha orvosi rendelőbe vagy egészségügyi vizsgálatra kell mennie. Megtudtuk egyébként, hogy Balázs István amikor lehetett, szinte azonnal regisztrált az oltásra, mert ez a legfelelősebb emberi magatartás egy ilyen helyzetben.

– Jelentkeztem a körzeti orvosnál, hogy ha bárki nem jelentkezik az oltásra, vagy kiesik az oltásra behívottak közül, akkor én készen állok. Közel lakom a körzeti orvoshoz, úgy azt is mondtam, hogy szinte pár percen belül ott tudok lenni. Persze nem úgy történt, hogy szóltak és mentem. Előző nap értesítettek, hogy mehetek. Szerettem volna, hogy legyek minél hamarabb beoltva, ha lehet. Válogatnom nem lehetett a vakcinák közül, de bármelyik jó lett volna. Egyébként a hagyományosan fejlesztett oltóanyag lett volna a szimpatikusabb, de végül nem azt kaptam – összegezte Balázs István.

Azt is megtudtuk: amióta agresszívebb lett a járvány, azóta csak azokkal találkozik, akikkel nagyon muszáj, vagyis a családján kívül azokkal a kollégáival, akikkel együtt dolgozik. A miskolci Művészetek Házában öt hónapja elindították a Művész Presszót, de a járványhelyzet miatt most online programot szerveznek: koncerteket, közéleti beszélgetéseket, kiállításmegnyitót. Dolgoztak egy művészportrén is Szegedi Dezső színművésszel, és felvettek egy bábjátékot is.

Optimista, de az idei év nem lesz teljes

Miért oltatta be magát? – kérdeztük. Balázs István szomorúan említette, hogy halálesetekről is hallott a környezetében, és olyan ismerősei is vannak, akik súlyosan megbetegedtek.

– Az egyik tanítványommal beszéltem, aki szegedi, és egy közös munkánkkal kapcsolatban hívtam, hogy mikor tudjuk folytatni. Gömör Krisztián azt mondta nekem, hogy 35. napja küszködik, és csak reméli, hogy ő lesz a nyertes – mesélte Balázs István. Hozzátette azt is: mindenkinek ajánlja az oltást, mert le vagyunk „bénulva”, ez nem az az élet, amit éltünk. És jó lenne már, ha kevesebb félelem lenne körülöttünk, jegyezte meg. – Optimista vagyok, de ez az év nem lesz teljes. A felelős magatartás pedig az, hogy betartjuk a szabályokat, még ha nagyon is unjuk őket – összegezte a miskolci művészélet meghatározó alakja.

(A borítóképen: Balázs István jobbra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában